Weź truskawki, żółtko i śmietankę. Ten obłędny krem przygotujesz w 10 minut
Nie wiesz już, co zrobić z truskawkami? Poznaj ten przepis i przygotuj z niego wyborny krem. Jest o wiele lepszy niż inne, letnie desery, więc na pewno zachwyci twoich domowników. Do jego przygotowania potrzebujesz tylko kilku składników. Wypróbuj sposób, a będziesz robiła go bardzo często.
Truskawki w nowym wydaniu
Truskawki to jeden z lepszych sezonowych owoców. Zachwyca nie tylko smakiem, ale także mnogością rzeczy, jakie możesz z nich zrobić. Są to szczególnie desery w postaci ciast , ale także kompot i jak się okazuje także coś jeszcze.
Bez problemu i w zaledwie kilka minut przyrządzisz z nich wyborny krem. Jest lekki, a po schłodzeniu orzeźwia lepiej niż lody. Zrobisz go raz, a rodzina będzie błagać cię, abyś przygotowywała je przez cały sezon truskawkowy. Dokładny przepis znajdziesz w dalszej części artykułu.
Tylko trzy składniki
Deser oprócz smaku i prostoty ma także inną zaletę. Przygotowuje się go z minimalnej ilości składników. Do najważniejszych oczywiście należą truskawki. Wybierz te najbardziej dojrzałe i najświeższe, wtedy krem wyjdzie idealny. Resztę produktów poznasz, sprawdzają poniższą listę. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Najlepsze jedzenie tutaj , który znajduje się w serwisie YouTube.
Składniki:
- 200 g truskawek
- 1 żółtko
- 200 ml schłodzonej śmietany 33%
- 80 g cukru
- 25 g skrobii kukurydzianej
Przepis na krem z truskawek
Umyte truskawki przekrój na pół i przełóż do garnka. Zblenduj je na jednolitą pulpę. Następnie wbij żółtko i za pomocą trzepaczki połącz je z innymi składnikami. Wsyp cukier oraz skrobię kukurydzianą. Ponownie wymieszaj ze sobą składniki.
Przestaw garnek na kuchenkę i podgrzej jego zawartość na małym ogniu, cały czas mieszając. Kiedy masa zgęstnieje, zaprzestań gotowania i przełóż ją do miski. Do drugiego naczynia wlej śmietankę i za pomocą miksera ubij ją na sztywno . Na koniec dodaj truskawkową masę i mikserem połącz składniki. Krem przełóż do pucharków, jego wierzch możesz ozdobić owocami i gotowe. Najlepiej smakuje podawany prosto z lodówki. Sprawdź przepis na domowe bułki maślane oraz zobacz, co zrobić z mięsem z rosołu .