Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > O te jagodowe babeczki błaga cała rodzina. Jagodzianki mogą się schować
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 24.06.2024 11:14

O te jagodowe babeczki błaga cała rodzina. Jagodzianki mogą się schować

jagodowe babeczki
Fot. YouTube/malacukierenka

Ruszył sezon na jagody, a to oznacza, że te pyszne i zdrowe owoce użyjemy do wielu wypieków. Zwykle wszyscy zajadają się jagodziankami, ale u mnie w domu prawdziwym rarytasem są jagodowe babeczki. Przepis jest prosty, dlatego polecam go każdemu łasuchowi.

Babeczki z jagodami lepsze od jagodzianek

Już można kupić jagody, a także samodzielnie zebrać je w lasach. Te pyszne owoce o niebiesko-granatowym kolorze są nie tylko pełne smaku, ale też znakomicie wpływają na nasze zdrowie. Jedzenie jagód poprawia pracę układu trawiennego, zmniejsza stężenie cukru we krwi i korzystnie wpływa na narząd wzroku.

Zwykle chętnie sięgamy po jagodzianki wypełnione po brzegi tymi wartościowymi owocami. Jednak moja rodzina woli inne wypieki z jagodami. Wszystko przez jagodowe babeczki, które piekę. Pełne są tych smacznych owoców, a do tego puszyste, wilgotne i dosłownie rozpływają się w ustach. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Małe Cukierenka. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule. 

jagodowe babeczki
Fot. YouTube/malacukierenka
Ten biały chłodnik robię w 10 minut. Ostatnio w moim domu to prawdziwy hit

Jak upiec jagodowe babeczki?

Składniki:

  • 350 g jagód
  • 1 jajko
  • 130 ml mleka
  • 100 ml oleju
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • starta skórka z ½ cytryny
  • 130 g cukru
  • 270 g maki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody

Przygotowanie jagodowych babeczek zacznij od wyłożenia blachy na babeczki papierowymi foremkami. Z podanych składników wyjdzie 12 babeczek. Teraz do miski wlej olej, mleko, wbij jajko i dodaj aromat waniliowy. Dołóż też startą skórkę z cytryny i wsyp cukier. Wszystkie składniki wymieszaj do ich połączenia się.

Do oddzielnej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę i wymieszaj łyżką. Mąkę przesiej do składników w drugiej misce i wymieszaj łyżką. Powinno powstać jednolite ciasto. Teraz dołóż do niego jagody i ponownie wymieszaj. Ciasto przełóż do foremek, powinno być go dużo w każdej foremce. 

Babeczki jagodowe najlepsze na letni deser

Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni przy włączonej funkcji góra-dół na 25 minut. Ciasto powinno się piec na najniższym poziomie piekarnika. Po upieczeniu babaczki jagodowe zostaw 10 minut do ostygnięcia. Możesz udekorować je bitą śmietaną lub podawać je w wersji bardziej dietetycznej, czyli bez takiego dodatku.

Babeczki jagodowe wychodzą puszyste i wilgotne. Mają oczywiście smak jagód, ale też wyczuwa się w nich nutę waniliowo-cytrynową. Takie deser to prawdziwe niebo w gębie. Przekonaj się o tym i wykorzystaj ten przepis w swojej kuchni. Pisaliśmy o tym, jak zrobić apetyczne śniadanie z bagietki i kiełbasek. Podawaliśmy przepis na kolację z ciasta francuskiego, sera i pomidorów. 

jagodowe babeczki (2).jpg
Fot. YouTube/malacukierenka

Źródło: YouTube/malacukierenka

Zdjęcia: screen YouTube/malacukierenka