O te jagodowe babeczki błaga cała rodzina. Jagodzianki mogą się schować
![jagodowe babeczki](https://images.iberion.media/images/1920/jagodowe_babeczki_581a630b77.jpg)
Ruszył sezon na jagody, a to oznacza, że te pyszne i zdrowe owoce użyjemy do wielu wypieków. Zwykle wszyscy zajadają się jagodziankami, ale u mnie w domu prawdziwym rarytasem są jagodowe babeczki. Przepis jest prosty, dlatego polecam go każdemu łasuchowi.
Babeczki z jagodami lepsze od jagodzianek
Już można kupić jagody, a także samodzielnie zebrać je w lasach. Te pyszne owoce o niebiesko-granatowym kolorze są nie tylko pełne smaku, ale też znakomicie wpływają na nasze zdrowie. Jedzenie jagód poprawia pracę układu trawiennego, zmniejsza stężenie cukru we krwi i korzystnie wpływa na narząd wzroku.
Zwykle chętnie sięgamy po jagodzianki wypełnione po brzegi tymi wartościowymi owocami. Jednak moja rodzina woli inne wypieki z jagodami. Wszystko przez jagodowe babeczki, które piekę. Pełne są tych smacznych owoców, a do tego puszyste, wilgotne i dosłownie rozpływają się w ustach. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Małe Cukierenka. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
![jagodowe babeczki](https://images.iberion.media/images/origin/jagodowe_babeczki_0d573f5c2a.jpg)
Jak upiec jagodowe babeczki?
Składniki:
- 350 g jagód
- 1 jajko
- 130 ml mleka
- 100 ml oleju
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- starta skórka z ½ cytryny
- 130 g cukru
- 270 g maki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki sody
Przygotowanie jagodowych babeczek zacznij od wyłożenia blachy na babeczki papierowymi foremkami. Z podanych składników wyjdzie 12 babeczek. Teraz do miski wlej olej, mleko, wbij jajko i dodaj aromat waniliowy. Dołóż też startą skórkę z cytryny i wsyp cukier. Wszystkie składniki wymieszaj do ich połączenia się.
Do oddzielnej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę i wymieszaj łyżką. Mąkę przesiej do składników w drugiej misce i wymieszaj łyżką. Powinno powstać jednolite ciasto. Teraz dołóż do niego jagody i ponownie wymieszaj. Ciasto przełóż do foremek, powinno być go dużo w każdej foremce.
Babeczki jagodowe najlepsze na letni deser
Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni przy włączonej funkcji góra-dół na 25 minut. Ciasto powinno się piec na najniższym poziomie piekarnika. Po upieczeniu babaczki jagodowe zostaw 10 minut do ostygnięcia. Możesz udekorować je bitą śmietaną lub podawać je w wersji bardziej dietetycznej, czyli bez takiego dodatku.
Babeczki jagodowe wychodzą puszyste i wilgotne. Mają oczywiście smak jagód, ale też wyczuwa się w nich nutę waniliowo-cytrynową. Takie deser to prawdziwe niebo w gębie. Przekonaj się o tym i wykorzystaj ten przepis w swojej kuchni. Pisaliśmy o tym, jak zrobić apetyczne śniadanie z bagietki i kiełbasek. Podawaliśmy przepis na kolację z ciasta francuskiego, sera i pomidorów.
![jagodowe babeczki (2).jpg](https://images.iberion.media/images/origin/jagodowe_babeczki_2_7c3d50e77c.jpg)
Źródło: YouTube/malacukierenka
Zdjęcia: screen YouTube/malacukierenka
![ciasto agrestowe](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_agrestowe_c851654b9d.jpg)
![ogórki kiszone](https://images.iberion.media/images/origin/67wy_YJJJD_Cmopl_H9_UT_Zr_Rz_Projekt_bez_tytulu_8_dd529dd757.jpg)
![krem z truskawek](https://images.iberion.media/images/origin/krem_z_truskawkek_4603055091.jpg)
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_ce7575399a.jpg)
![lody truskawkowe](https://images.iberion.media/images/origin/lody1_4576045e4d.jpg)
![rozbijanie mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/rozbijanie_miesa_764d30c414.jpg)
![szybki obiad](https://images.iberion.media/images/origin/szybki_obiad_8971f9637f.jpg)
![rolada truskawkowa](https://images.iberion.media/images/origin/deser_z_truskawek_e8b2b1135e.jpg)
![jabłka na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/deser_531a99c3b7.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_c607ac36ba.jpg)
![zupa z wiśni](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_z_wisni_05a8654931.jpg)
![sok z wiśni](https://images.iberion.media/images/origin/7j_QQ_8_Fwp_ZI_8_W4_Et_Ptp_Fe_W0_Projekt_bez_tytulu_2022_07_18_T211057_831_4730527018.jpg)
![biały chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/bialy_chlodnik_96bc7d036a.jpg)
![rolada truskawkowa](https://images.iberion.media/images/origin/deser_z_truskawek_e8b2b1135e.jpg)
![płatki owsiane z jogurtem](https://images.iberion.media/images/origin/IMG_5100_1_9c458437e3.jpeg)
![malinowa chmurka](https://images.iberion.media/images/origin/malinowa_chmurka_394f6e4b3d.jpg)
![ciasto z truskawkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_90b461535c.jpg)
![kolacja z ziemniaków i boczku](https://images.iberion.media/images/origin/latwy_obiad_d7deea797c.jpg)
![delicje na blasze](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_ea6858bcba.jpg)
![ciasto z kruszonką](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_kruszonka_21ad3199e0.jpg)
![sałatka szwedzka](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_szwedzka_254e20716b.jpg)
![fasolka konserwowa w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/fasolka_56ba37eef3.jpg)
![jagodzianki i siostra Anastazja](https://images.iberion.media/images/origin/jagodzianki_c4d24c960d.jpg)
![ogórki kanapkowe](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_kanapkowe_d783fd0b9f.jpg)
![sernik na zimno](https://images.iberion.media/images/origin/sernik_na_zimno_38609e143e.jpg)
![dżem z agrestu na kanapkach](https://images.iberion.media/images/origin/dzem_agrest_6cfb11f21c.jpg)
![Pietruszka](https://images.iberion.media/images/origin/pietruszka_2_ddd6897bd6.jpg)
![ciasto drożdżowe z serem](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_drozdzowe_z_serem_1cd66f24fc.jpg)
![Czy jagody pomagają na biegunkę?](https://images.iberion.media/images/origin/1_50ccd478ee.jpg)
![ciasto drożdżowe z rabarbarem](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_drozdzowe_z_rabarbarem_24a5090247.jpg)
![czereśnie](https://images.iberion.media/images/origin/z1_00e00d108c.jpg)
![ślimaczki z ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/slimaczki_z_ciasta_francuskiego_e033fcfa3f.png)
![Jogurt skyr](https://images.iberion.media/images/origin/Szablony_Lelum_2_kopia_2024_06_23_T101642_551_195d567897.jpg)
![placki ziemniaczane](https://images.iberion.media/images/origin/placki_ziemniaczane_6c1b5d4c53.png)
![ciasto drożdżowe](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_drozdzowe_9b44f88675.jpg)