Smakosze.pl Porady Weź z kuchni i wetrzyj w dłonie. Sucha skóra będzie przeszłością
Fot. Canva/ภาพของnisara

Weź z kuchni i wetrzyj w dłonie. Sucha skóra będzie przeszłością

7 października 2024

Wiele rozwiązań dla problemów zdrowotnych znajduje się w kuchni. Dotyczy to w szczególności problemów z cerą – takich jak sucha skóra. Jakie środki warto stosować?

Na suchą skórę: łakocie i witaminy

Powtarzana kiedyś do znudzenia reklama mówiła, że nawilżanie skóry w większości odbywa się od środka. Rzeczywiście, picie wody to pewnie najważniejszy element odpowiedniego zarządzania wodą przez organizm. Jednak problemy z suchą skórą mogą pojawić się i tak.

Narażeni jesteśmy na nie szczególnie w zimnych porach roku. Pomieszczenia są wtedy suche ze względu na centralne ogrzewanie. A kiedy pozwolimy dłoniom zmarznąć, naczynia krwionośne kurczą się i ręce pozostają, by tak rzec, niedożywione.

miód na ręce

Weź do ręki i wsyp do przypalonego garnka. Usuniesz spalenizne w 15 minut

Miód na regenerację rąk

Nie jest niczym dziwnym, że za stan zdrowia skóry w dużym stopniu odpowiada to, co jemy. Witaminy takie jak A czy E bardzo przyczyniają się do tego, w jakim stanie jest nasza cera. Ryby , orzechy, nabiał i tłuszcze roślinne to zatem niezbędnik dobrego wyglądu.

Jest też jeden niemal magiczny składnik łatwy do znalezienia w kuchni, który przynosi ulgę spierzchniętym dłoniom. Jest nim miód . Łatwo przyrządzić z niego krem do rąk.

Miód na suche dłonie

Miód nie tylko jest dobrym źródłem witaminy A . Zawarty w nim propolis ma własności wspierające gojenie ran, a każde mocno wysuszone dłonie mają dużo mikrouszkodzeń skóry. Miodem można też smarować spierzchnięte wargi – to skuteczna, a przy tym pyszna pomadka.

Można jednak wymieszać miód z oliwą, przygotowując maseczkę do suchych rąk. Dwie łyżki miodu rozrzedzamy łyżeczką oliwy i równomiernie rozprowadzamy. Powstałym kremem smarujemy ręce i przez ok. pół godziny pozwalamy specyfikowi pracować. Po kilku takich kuracjach dłonie będą wyraźnie bardziej gładkie i miękkie.

Wypróbuj też przepisy na ciasto marchewkowe i rosół Magdy Gessler .

miód na dłonie

Biorę szynkę i ser i zawijam w ciasto francuskie. Taka kolacja jest hitem w moim domu
Ciasto na naleśniki bez dużej ilości mąki. Wychodzi milion razy lepiej
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy