Smakosze.pl Przepisy Wieprzowina po chińsku z ananasem
pixabay.com

Wieprzowina po chińsku z ananasem

25 marca 2022
Autor tekstu: Bizoń Michalina

Orientalna kuchnia w twoim domu

Głównym składnikiem tego azjatyckiego dania jest oczywiście wieprzowina. Najlepiej do tego celu używać szynki, która jest mięsem dosyć dietetycznym, nie jest zbyt tłusta, a do tego jest uniwersalna i świetnie sprawdzi się do przygotowania każdego dania. Jeśli zależy ci na bardziej delikatnym smaku, to możesz zdecydować się na  użycie polędwicy. To w końcu najdelikatniejsza część mięsa!

Wieprzowina po chińsku z ananasem – przepis

Do przygotowania tego przepisu potrzebne ci będą:

  • 1,5 kg mięsa wieprzowego, może to być szynka albo polędwica,

  • 1 cebula, posiekana w kostkę

  • 1 główka czosnku

  • 250 g soku ananasowego

  • 500 g świeżego ananasa

  • 250 ml wody

  • 100 g sosu sojowego

  • 3 łyżki oleju słonecznikowego

  • Sól i pieprz do smaku

undefined

Na szerokiej patelni rozgrzej olej, kiedy będzie już gorący dodaj do niego wieprzowinę i smaż, aż lekko się zrumienią. Dzięki temu pory w mięsie się zamkną, będzie ono bardziej soczyste, bo nie będzie tracić soków. Mięso dopraw solą i pieprzem do smaku.

Dodaj pokrojoną cebulę i posiekany drobno czosnek i duś, cały czas regularnie mieszając przez około 2 – 3 minuty do momentu, aż warzywa zmiękną. Po tym na patelnię wlej sok ananasowy. Zagotuj i gotuj bez przykrycia przez około 3 do 5 minut.

Dodaj sos sojowy i wodę, ponownie doprowadź do wrzenia.

undefined

Następnie zmniejsz ogień, przykryj i gotuj przez 50 – 60 minut. Po tym czasie wieprzowina powinna być miękka i rozpadać się, kiedy dzielisz ją widelcem. Sos powinien się mocno zredukować.

Dodaj kawałki ananasa i gotuj przez kolejne 1 do 2 minut, dopraw solą i pieprzem.

W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem do smaku. Wieprzowina jest gotowa. Mięso możesz podzielić na mniejsze kawałki widelcem, pokroić je w kostkę albo podawać w plastrach.

undefined

Jak podawać wieprzowinę po chińsku?

Zastanawiasz się, co możesz podać do tego dania? Doskonale sprawdzi się do niej po prostu biały ryż, na który możesz położyć mięso i sos!

Mamy dla ciebie też inne wersje tego dania, może spróbujesz też zrobić jeden z poniższych przepisów?

Kotlety po chińsku z ananasem

To alternatywa dla wieprzowej polędwicy albo szynki. Także tutaj jest ananas, ale już nie w kawałkach, ale w sosie – jest on w formie soku! Dzięki temu kotlety przechodzą jego smakiem i są naprawdę pyszne!

Składniki:

  • 4 kotlety wieprzowe bez kości

  • 1 litr bulionu z warzyw

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • 1 łyżka octu

  • 2 łyżki brązowego cukru

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 2 łyżki oleju

  • ½ szklanki soku ananasowego

Na patelni rozgrzej olej, kiedy będzie gorący obsmaż po 2 minuty z każdej strony kotlety, kiedy się zarumienią z obydwu stron zdejmij je z ognia i odłóż na bok.

Na patelnię na której smażyłeś wieprzowinę wlej bulion, sos sojowy, ocet i doprowadź do wrzenia. Umieść schabowe kotlety na patelni, zmniejsz ogień i duś na wolnym ogniu przez 20 minut.

W rondelku zmieszaj wymieszaj brązowy cukier, mąkę ziemniaczaną i sok ananasowy. Powoli wlewaj do niego bulion, w którym dusiły się kotlety, mieszając cały czas. Kiedy przelejesz cały bulion, zagotuj chwilkę i gotowe. Powstałym sosem polewaj kotlety.

undefined

Obserwuj nas w
autor
Bizoń Michalina

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy