Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wigilijna zupa grzybowa. Esencjonalny i aromatyczny przysmak

Wigilijna zupa grzybowa. Esencjonalny i aromatyczny przysmak

Wigilijna zupa grzybowa z łazankami
canva/zi3000

Grzybowa jest aromatyczną zupą, jadaną przez część z nas podczas świąt zamiast barszczu. Swój głęboki smak zawdzięcza nie tylko suszonym borowikom, ale też dużej ilości warzyw, które budują jej bazę. Przyrządźcie ja z zasmażką i podajcie z makaronem, a będzie wyborna i sycąca.

Radziliśmy już jak zrobić tradycyjny barszcz i uszka do niego. Teraz przychodzimy ze sprawdzoną recepturą na pyszną domową grzybową, idealną na wigilijną kolację. Jeśli zasuszyliście wcześniej grzyby, niewiele wam brakuje, by wyczarować to pyszne danie. Spokojnie — z zakupionymi w sklepie borowikami też się uda.

Przepis na doskonałą wigilijną grzybową

Składniki:

  • 40 g suszonych borowików

  • 1 szklanka wody

  • 2 litry bulionu warzywnego

  • 2 średnie marchewki

  • 1 nieduża pietruszka

  • 1 por

  • kawałek selera

  • 1 mała cebula

  • 1 duży ząbek czosnku

  • 2 liście laurowe

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • 3 ziarna pieprzu

  • 3 łyżki oleju rzepakowego

  • 1 duża cebula

  • 1 pełna łyżka mąki

  • 3 łyżki śmietanki 12%

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Grzyby płuczemy w zimnej wodzie, a następnie zalewamy je wodą i odstawiamy do namoczenia, najlepiej na całą noc. Do garnka wlewamy bulion i zagotowujemy go. Dodajemy przyprawy oraz sól i pieprz do smaku.

Warzywa korzeniowe dokładnie myjemy i wkładamy je do garnka wraz ze zmiażdżonym nożem czosnkiem. Całość gotujemy przez 30 minut. Cebule obieramy i siekamy, a następnie podsmażamy na 2 łyżkach oleju, aż się zeszkli.

Dodajemy odcedzone i pokrojone w kawałeczki grzyby. Smażymy przez chwilę, a następnie przekładamy zawartość patelni do garnka z bulionem i warzywami. Gotujemy przez pół godziny.

Na suchą patelnię wsypujemy mąkę i, stale mieszając, podsmażamy ją. Gdy zacznie brązowieć, dodajemy pozostały olej i łączymy składniki. Następnie stopniowo wlewamy wywar z garnka — nie więcej niż pół szklanki.

Dodając go, stale mieszamy mąkę — nie chcemy, by masa miała grudki. Gładką zasmażkę przenosimy do garnka z zupą i gotujemy jeszcze przez kwadrans, a następnie zestawiamy z ognia.

Gdy nieco przestygnie, wlewamy do niej śmietankę. Wyjmujemy warzywa, część marchewki możemy pokroić na plasterki i włożyć z powrotem. Podajemy z posiekaną natką pietruszki i makaronem łazanki.

Suszone podgrzybki
Suszone podgrzybki doskonale sprawdza się jako składnik grzybowej

Źródło zdjęcia: canva/Vladimir Mironov

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kwestiasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram