Wkładam ciastka do kartonu po mleku i wlewam tę mieszankę. Nie ma lepszego deseru
Ekspresowy, a przede wszystkim pomysłowy przepis na blok budyniowy to jeden z najprostszych pomysłów na codzienny deser. Choć wygląda nietypowo, składa się z produktów, które łatwo kupić w każdym sklepie, a przygotowanie go zajmuje kwadrans.
Tort budyniowy
Dwa rodzaje kupnych ciastek i budyń z torebki – właściwie tyle wystarczy, by przyrządzić ten deser. Pewnie nie trzeba dodawać, że jak wszystkie równie ekspresowe dania , także i to nie wymaga pieczenia, a jedynie spędzenia kilku godzin w lodówce. Efektem jest zaś uroczy warstwowy tort.
Nietypową – i całkiem pomysłową – częścią tego przepisu jest zaś wykorzystanie kartonu po mleku . Ma on tę przewagę nad zwykłą foremką, że łatwiej z niego wyjąć gotowe ciasto. Wystarczy rozciąć i wyrzucić karton – przecież i tak trafiłby do śmietnika!
Warstwowe ciasto
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Cookrate-Polska. Warto pamiętać, że podane składniki nie powinny nas ograniczać – do masy można dodać choćby posiekane bakalie, nie jesteśmy też ograniczeni konkretnym smakiem budyniu czy rodzajem herbatników.
Składniki
- 1 opakowanie herbatników (maślanych, korzennych itp.)
- Kilka biszkoptów
- 550 ml mleka
- 1 opakowanie budyniu
- Kakao w proszku do posypania ciasta
Prosty deser budyniowy
Z litrowego kartonu po mleku odcinamy nożem jedną z największych ścianek, by stworzyć jednorazową foremkę do ciasta . W foremce układamy pionowymi warstwami herbatniki i biszkopty. Skrapiamy je mlekiem, by były wilgotne. Foremkę wkładamy do keksówki, by masa nie rozpierała jej, a karton zachował kształt.
W 500 ml mleka przygotowujemy budyń według przepisu na opakowaniu. Powinien być dość gęsty, jednak musi się dać przelać do foremki. Tak też robimy, wyrównując masę i upewniając się, że trafia w zakamarki.
Ciasto studzimy do temperatury pokojowej i wkładamy na kilka godzin do lodówki. Po wyjęciu rozcinamy karton , a blok budyniowy dekorujemy od góry gorzkim kakao.
Wypróbuj też przepisy na rabarbar w cieście francuskim i biszkopt z patelni .