W tym roku zrobię jagodzianki z przepisu Strzelczyka. Oprócz owoców skrywają pyszną niespodziankę
Tomasz Strzelczyk zaprezentował przepis na nietypowe, ale naprawdę pyszne jagodzianki. Inspirowane są inną postacią owocowych pieczywnych przekąsek, genialnie zaspokajają apetyt i są świetne zarówno na podwieczorek w domu, jak i na drogę.
Domowe jagodzianki
Choć borówki amerykańskie dostępne są w naszych sklepach przez cały rok, tradycyjne, powszechnie występujące w naszych lasach jagody to produkt, na który wyczekujemy cały rok. Dlatego hitem, nie tylko w piekarniach, lecz także w domowych kuchniach, są jagodzianki ze świeżych jagód, bodaj najbardziej kultowy rodzaj słodkich owocowych wypieków.
Tomasz Strzelczyk pokazał swoje, nieco nietypowe podejście do tych słodkich bułeczek. Zamiast faszerować nimi ciasto, przygotowuje otwarte jagodzianki pod kruszonką z dodatkowym wypełniaczem: twarogiem, który doskonale uzupełnia aksamitnym smakiem wyrazistą jagodową masę.
Dostałem od koleżanki przepis na biszkopt bez pieczenia. Wyszedł puszysty i lekki jak obłokSezon na jagody
Kupując w sezonie jagody od przydrożnych sprzedawców pamiętajmy o ich dokładnym wypłukaniu przed zjedzeniem. To, co z natury, może i jest zdrowe, ale niewypłukane dzikie owoce mogą przenosić groźne dla człowieka bakterie.
Składniki ciasta
- 600 g mąki
- 250 ml mleka
- 100 g masła
- 4 żółtka (+1 jajko do posmarowania)
- 70 g cukru
- 40 g drożdży
- 10 cukru waniliowego
- Kruszonka: 150 g mąki, 70 g brązowego cukru, 70 g masła
Składniki nadzienia
- 500 g jagód
- 300 g półtłustego twarogu
- 60 g masła
- 40 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 łyżka cukru
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
Pieczemy twarogowe jagodzianki
Drożdże rozdrabniamy do miski, zasypujemy cukrem i zalewamy podgrzanym, ale nie gorącym mlekiem. Mieszamy na jednolity płyn, dodajemy kilka łyżek mąki i wyrabiamy gładki zaczyn drożdżowy. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kwadrans, by drożdże ruszyły.
Po tym czasie do ciasta przesiewamy pozostałą mąkę i cukier waniliowy. Dodajemy żółtka i roztopione masło. Mieszamy łyżką, a następnie wyrabiamy rękami gładkie ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Przygotowujemy farsz serowy: twaróg, miękkie masło, żółtka i cukier puder wyrabiamy mikserem na gładką masę serową. W osobnym naczyniu zasypujemy jagody cukrem i mąką ziemniaczaną.
Wyrośnięte ciasto składamy kilka razy. Z ciasta formujemy kulki, układamy je na blasze, nakrywamy ściereczką i odkładamy jeszcze na kwadrans. W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę z miękkiego masła, mąki i cukru.
W wyrośniętych bułeczkach szklanką wyciskamy zagłębienie. Do takiej miseczki nakładamy porcję twarogu, a na nią porcję jagód. Lekko dociskamy, a brzegi smarujemy rozmąconym jajkiem. Przysypujemy kruszonką i wstawiamy blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez ok. 30 minut, aż bułeczki będą rumiane.
Wypróbuj też przepis na doskonałe racuchy i nasze rady dotyczące kupowania truskawek.