Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pokrój rabarbar i zawiń go w ciasto francuskie. Nie uwierzysz, jakie to genialne
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 12.06.2024 16:39

Pokrój rabarbar i zawiń go w ciasto francuskie. Nie uwierzysz, jakie to genialne

ciastka z rabarbarem
Fot. YouTube/DomowySmakJedzenia

Sezon na rabarbar warto wykorzystać w kuchni. Dlatego przygotuj ciasto francuskie i zawiń w nie rabarbar. Wyjdą ciastka, że palce lizać. Będą w sam raz na wiosenny deser. Ten prosty przepis zapewnia pyszny efekt i jest po prostu genialny.

Ciastka z rabarbarem, czyli prosto i pysznie

Sezon na rabarbar w pełni. Ta roślina towarzyszy nam przez całe lato, ale zaleca się, by spożywczo wykorzystywać go jeszcze przez zaledwie kilka dni. Dlatego warto wykorzystać ten czas, by przyrządzić coś pysznego z tej rośliny. 

Polecam przepis na znakomite ciastka z rabarbarem. Wystarczy zaopatrzyć się w ciasto francuskie i rabarbar. Przyda się też jajko do posmarowania rabarbaru zawiniętego w ciasto francuskie. Reszta należy do piekarnika. Niebawem wyborne ciastka trafią na twój stół. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Domowy Smak Jedzenia. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule. 

ciastka
Fot. YouTube/DomowySmakJedzenia
Ten obiad z fasolki szparagowej to hit w moim domu. Przygotowanie trwa chwilę, a smak nieziemski

Jak zrobić ciasta z rabarbarem?

Składniki:

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • rabarbar
  • 1 jajko
  • brązowy cukier

Przygotowanie ciastek zacznij od rozwinięcia ciasta francuskiego i pokrojenia go w niezbyt grube paski. Rabarbar pokrój na 10- centymetrowe kawałki, a na blasze rozłóż papier do pieczenia. 

Teraz rabarbar zawiń w paski ciasta francuskiego. Ułóż zawiniątka na papierze do pieczenia, posmaruj rozmąconym jajkiem i obtocz w brązowym cukrze. Ciastka piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 15 minut. 

Genialny deser prostszy niż myślisz

Po tym czasie rabarbar w cieście francuskim jest gotowy do podania. Delikatny deser o kwaskowatym smaku podaj z filiżanką gorącej kawy. Jest niezwykle prosty w przygotowaniu i pyszny. Mogą po niego sięgać osoby, które nie przepadają za bardzo słodkimi smakołykami.

Dlatego wypróbuj ten przepis w swojej kuchni. Kilka składników, chwila przygotowań i wkrótce rabarbar w cieście francuskim będzie gotowy. Poczęstuj nim rodzinę i znajomych. Zachwytów nad prostym i smacznym deserem nie będzie końca. Pisaliśmy o tym, jak upiec szybkie ciasto truskawkowe. Radziliśmy, jak rozpoznać, które czereśnie są robaczywe. 

ciastka
Fot. YouTube/DomowySmakJedzenia

Źródło: YouTube/DomowySmakJedzenia

Zdjęcia: screen YouTube/DomowySmakJedzenia