Wlej do masy na kotlety mielone. Wyjdą soczyste jak nigdy
Nie każdy zdecydowałby się na udoskonalanie kotletów mielonych. W końcu po co poprawiać coś, co już jest doskonałe? Warto jednak dodać do masy odrobinę produktu, który z pewnością masz w swojej kuchni. Mielone będą soczyste jak nigdy.
Kotlety z maślanką
Pozornie mięso nie łączy się dobrze z przetworami mlecznymi. Kiedy się jednak nad tym zastanowić, używamy ich przecież dość często. Marynujemy w maślance mięso, a kotlety schabowe namaczamy w mleku, by je rozluźnić.
Działanie to ma sens, zwłaszcza w odniesieniu do produktów fermentowanych. Podczas przemiany mleka w maślankę wytwarza się dwutlenek węgla. Zakwasza on środowisko, a kwas trawi połączenia włókien w mięsie. Przez to staje się ono mniej zwarte, soczyste i łatwiejsze do pokrojenia czy przeżucia.
Maślanka w kotletach mielonych
Jeśli chodzi o mięso mielone, maślankę możemy dodać bezpośrednio do masy . Sprawi to, że kotlety nie tylko będą bardziej miękkie, lecz także soczyste. Przejdą niezwykłym śmietankowym aromatem. Dlatego warto dać szansę takiemu przepisowi.
Dalsza część tekstu pod filmem
Składniki
- 800 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
- 2 jajka
- 100 ml maślanki
- 4 łyżki bułki tartej + na panierkę
- Opcjonalnie: mały pęczek szczypiorku lub natki
- Sól, pieprz, masło klarowane
Soczyste kotlety mielone
Mięso mielone przekładamy do miski, wybijamy jajka i dodajemy maślankę . Mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem.
Zasypujemy 4 łyżkami bułki tartej i wyrabiamy na jednolitą, kleistą masę. Opcjonalnie do kotletów można dodać posiekaną zieleninę.
Na talerz wysypujemy bułkę tartą . Z masy mięsnej formujemy kulki, spłaszczamy i dokładnie, lekko dociskając. Kotlety smażymy na złocisty kolor na dobrze rozgrzanym, ale niezbyt gorącym tłuszczu. Wyjmujemy na ręcznik papierowy.
Wypróbuj też przepisy na walentynkowe kruche ciasteczka i jabłko w cieście francuskim .