Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kładę jabłko w chochli i owijam ciastem francuskim. Ten patent zasługuje na złoty medal
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 27.01.2025 14:51

Kładę jabłko w chochli i owijam ciastem francuskim. Ten patent zasługuje na złoty medal

Jabłko zawinięte w ciasto francuskie
Fot. Facebook/Smaczny

Wiedzieliście, że ciasto francuskie i jabłko to świetne połączenie? Z tych dwóch składników można przygotować naprawdę smaczny deser. A przecież każdy lubi od czasu do czasu przekąsić sobie coś słodkiego. Dlatego ten przepis, to idealny dowód na to, że w kilka minut można przyrządzić coś przepysznego. Sprawdźcie jak.

Ciasto francuskie z jabłkiem

Jabłko puste w środku zwinięte w ciasto francuskie z dodatkami. Czy taki deser może być smaczny? Oczywiście, że tak. Nie jest skomplikowany, a sam proces gotowania nie jest długi. Wystarczą tylko chęci i potrzebne składniki. Słodkość, która płynie z tego przysmaku, na zawsze zostanie w naszej pamięci.

W połączeniu między innymi z bitą śmietaną i cynamonem powstaje pyszny, trochę nowatorski deser, którego warto spróbować

Ciasto francuskie nacięte na brzegach
Fot. Facebook/Smaczny
Tak uratowałam patelnię. Wystarczyła 1 rzecz i jest jak nowa

Przepis na pyszny jabłkowy deser

Do przygotowania takich pyszności będziemy potrzebować następujących składników.

Składniki:

  • 800 g ciasta francuskiego
  • 4 czerwone jabłka
  • 50 g masła
  • 80 g cukru brązowego
  • cynamon
  • 300 g bitej śmietany
  • 100 g cukru pudru

Jak przygotować jabłka w cieście francuskim?

W pierwszej kolejności bierzemy ciasto francuskie i za pomocą średniej wielkości pokrywki od garnka wycinamy koło. Następnie starannie robimy małe nacięcia na brzegach ciasta tak, jak na ilustracji wyżej. 

Bierzemy chochlę i ostrożnie układamy w niej ciasto, tak aby wystawało na zewnątrz łyżki. W międzyczasie z jabłka wydrążamy cały rdzeń jabłka, które następnie wkładamy do chochli i owijamy paskami ciasta tak, aby całe jabłko zostało przez nie zakryte. Czynność powtarzamy jeszcze trzy razy lub tyle, na ile pozwolą nam składniki. Przygotowane jabłka w cieście układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy wydrążone wcześniej części jabłka, dosypujemy cukier i cynamon. Wszystko dokładnie mieszamy, aż się przesmaży i zarumieni. Tak przygotowane składniki przekładamy do środka naszych jabłek. 

Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut

Po wyjęciu z piekarnika dekorujemy nasz deser bitą śmietaną oraz cukrem pudrem.

Ciasto francuskie z jabłkami i bitą śmietaną
Fot. Facebook/Smaczny

Sprawdź przepis na pyszny pieczony schab. Zobacz, jak zrobić najlepsze faworki.