Kładę jabłko w chochli i owijam ciastem francuskim. Ten patent zasługuje na złoty medal
Wiedzieliście, że ciasto francuskie i jabłko to świetne połączenie? Z tych dwóch składników można przygotować naprawdę smaczny deser. A przecież każdy lubi od czasu do czasu przekąsić sobie coś słodkiego. Dlatego ten przepis, to idealny dowód na to, że w kilka minut można przyrządzić coś przepysznego. Sprawdźcie jak.
Ciasto francuskie z jabłkiem
Jabłko puste w środku zwinięte w ciasto francuskie z dodatkami. Czy taki deser może być smaczny? Oczywiście, że tak. Nie jest skomplikowany, a sam proces gotowania nie jest długi. Wystarczą tylko chęci i potrzebne składniki. Słodkość, która płynie z tego przysmaku, na zawsze zostanie w naszej pamięci.
W połączeniu między innymi z bitą śmietaną i cynamonem powstaje pyszny, trochę nowatorski deser, którego warto spróbować.
Tak uratowałam patelnię. Wystarczyła 1 rzecz i jest jak nowaPrzepis na pyszny jabłkowy deser
Do przygotowania takich pyszności będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- 800 g ciasta francuskiego
- 4 czerwone jabłka
- 50 g masła
- 80 g cukru brązowego
- cynamon
- 300 g bitej śmietany
- 100 g cukru pudru
Jak przygotować jabłka w cieście francuskim?
W pierwszej kolejności bierzemy ciasto francuskie i za pomocą średniej wielkości pokrywki od garnka wycinamy koło. Następnie starannie robimy małe nacięcia na brzegach ciasta tak, jak na ilustracji wyżej.
Bierzemy chochlę i ostrożnie układamy w niej ciasto, tak aby wystawało na zewnątrz łyżki. W międzyczasie z jabłka wydrążamy cały rdzeń jabłka, które następnie wkładamy do chochli i owijamy paskami ciasta tak, aby całe jabłko zostało przez nie zakryte. Czynność powtarzamy jeszcze trzy razy lub tyle, na ile pozwolą nam składniki. Przygotowane jabłka w cieście układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy wydrążone wcześniej części jabłka, dosypujemy cukier i cynamon. Wszystko dokładnie mieszamy, aż się przesmaży i zarumieni. Tak przygotowane składniki przekładamy do środka naszych jabłek.
Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut.
Po wyjęciu z piekarnika dekorujemy nasz deser bitą śmietaną oraz cukrem pudrem.
Sprawdź przepis na pyszny pieczony schab. Zobacz, jak zrobić najlepsze faworki.