Smakosze.pl Porady Wlej odrobinę do placków ziemniaczanych. Nie wchłoną ani grama tłuszczu
canva/RzucamOkiem

Wlej odrobinę do placków ziemniaczanych. Nie wchłoną ani grama tłuszczu

19 lutego 2023

Placki ziemniaczane nasiąkają tłuszczem podczas smażenia? Wlanie do masy odrobiny wysokoprocentowego alkoholu może pomóc. Znana babcina sztuczka sprawi, że przysmak usmażymy bez trudu, a smakiem zachwyci nawet wybrednych. Spróbujecie?

Jak uchronić placki ziemniaczane przed nasiąkaniem tłuszczem?

Przyrządzenie lekkiego ziemniaczanego przysmaku z patelni nie jest łatwe. Nierzadko, mimo starań, po usmażeniu placki są bardzo tłuste. Można oczywiście upiec je w piekarniku, ale nie jest to jedyna sztuczka, która się sprawdzi.

Wlanie odrobiny wysokoprocentowego alkoholu np. spirytusu lub wódki pomoże uchronić masę przed nadmiernym wciąganiem tłuszczu. Technika znana doświadczonym kucharkom jest niezawodna i nie należy się jej obawiać. Alkoholu potrzebujemy bowiem zaledwie łyżeczkę na 1 kilogram ziemniaków, a w czasie smażenia odparuje.

Co warto zrobić, by placki ziemniaczane zachwyciły?

Kluczowe w uzyskaniu satysfakcjonujących efektów będzie wybranie odpowiednich ziemniaków. Koniecznie kupcie te mączyste, z których placki wychodzą bardzo chrupiące. Po starciu bulw zaś odstawicie sok na jego dnie zbierze się skrobia, którą należy dodać do masy.

Pyszne placki ziemniaczane (2).png

Jak smażyć placki ziemniaczane?

Pamiętajcie też o odpowiedniej technice smażenia. Placki ziemniaczane zawsze wykładamy na dobrze rozgrzany tłuszcz i przyrządzamy na średnim ogniu — dzięki temu nie będą surowe wewnątrz i nie „wypiją” niepotrzebnie tłuszczu patelni.

Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na placki ziemniaczane. W tym artykule wyjaśniamy jak je przyrządzić bez ścierania warzyw . Ten natomiast zdradza sekret pieczonego rarytasu z ziemniaka .

Błyskawiczna surówka z kiszonej kapusty. 2 dodatki sprawiają, że smakuje jak marzenie
Dodaj 1 łyżkę do gotujących się ziemniaków. 2 razy szybciej będą miękkie
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy