Smakosze.pl
pieczone placki ziemniaczane

canva/daffodilred

Najprostsze placki ziemniaczane z piekarnika - jedz bez wyrzutów sumienia

22 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Placki ziemniaczane są przepyszne. Czasem jednak jedząc jem ograniczamy się, bo są dość tłuste. Niestety w czasie smażenia potrafią chłonąć olej jak gąbka. Dlatego dziś podamy wam przepis na najprostsze placki ziemniaczane z piekarnika. Spokojnie możecie je jeść bez wyrzutów sumienia.

Placki ziemniaczane są jednym z tych dań, które przygotowujemy w sytuacjach awaryjnych. Nie mamy pomysłu na obiad, nie mamy zbyt dużo czasu na jego przygotowanie albo po prostu nie chcemy znów jeść mięsa. Ścieramy wtedy ziemniaki, dodajemy do nich kilka składników i smażymy placki.

Delikatna jajecznica na parze — zdrowa wersja klasyki

Aksamitna i delikatna w smaku jajecznica bez smażenia

CZYTAJ DALEJ

A gdyby tak, zamiast smażyć je na tłuszczu, po prostu je upiec? Dzięki temu placki będą mniej kaloryczne, a ty zaoszczędzisz sobie czas przeznaczony na ich smażenie. Zamiast bowiem kłaść je partiami na patelnię, włożysz na raz do piekarnika i upieczesz.

Najprostsze placki ziemniaczane z piekarnika — jedz bez wyrzutów sumienia

Składniki:

  • 3-4 duże ziemniaki

  • 1 cebulka

  • 2 łyżki masła

  • 1 jajko

  • pieprz, sól

  • 1-2 łyżki posiekanych ziół, np. tymianku, natki pietruszki

Przygotowanie pieczonych placków ziemniaczanych

Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 st. C. Ziemniaki obierz, opłucz, zetrzyj na dużych oczkach. Cebulę obierz, przekrój na pół, zetrzyj na małych oczkach wprost do ziemniaków.

Do startych warzyw dodaj stopione masło, jajko, trochę soli i pieprzu oraz posiekane zioła. Wymieszaj masę ziemniaczaną.

Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Łyżką kładź na niej porcje ciasta, spłaszcz je. Piecz ok. 25 minut, aż zrobią się złociste.

Podawaj, tak jak lubisz, np. ze śmietaną i posiekanym szczypiorkiem. Możesz je też zaserwować z sałatką.

W naszym serwisie znajdziesz też inne przepisy na placki ziemniaczane. Sprawdź, jak przygotować placki ziemniaczane bez jajek i mąki, a także jak zrobić placki ziemniaczane z porem.

tarcie ziemniaków

tarcie ziemniaków

Źródło zdjęcia: canva/FotoDuets

Przygotowywanie mięsa

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Mięso odgrywa niezwykle istotną rolę w codziennym jadłospisie Polaków. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego udanego obiadu. Już teraz dowiedz się, jakie błędy podczas przygotowywania mięsa popełniamy najczęściej. Nr 5 może być dla wielu smakoszy ogromnym zaskoczeniem. Prawie nikt o tym nie pamięta.

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kwestiasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Wachowicz pokazała przepis na rosół

Przepisy

Wachowicz pokazała przepis na rosół. Dodaje do niego pewien owoc

Czytaj więcej >
Zupa z cukinii - przepis na tani obiad

Przepisy

Doskonała zupa z cukinii. Prosty przepis na tani i pyszny obiad

Czytaj więcej >
pieczywo czosnkowe

Przepisy

Pieczywo czosnkowe jak z Pizza Hut. Popularny przysmak za grosze

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyborne ogórki w słodko - kwaśnej zalewie. Najlepszy, niezapomniany smak

Czytaj więcej >
Domowe wafle do lodów - prosty patent

Przepisy

Prosty patent na domowe wafle do lodów. Maślany smak zachwyci nie tylko dzieci

Czytaj więcej >
pieczona papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem

Przepisy

Ekspresowy obiad - pieczona papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem. Palce lizać

Czytaj więcej >