Smakosze.pl
pieczone placki ziemniaczane

canva/daffodilred

Najprostsze placki ziemniaczane z piekarnika - jedz bez wyrzutów sumienia

8 Stycznia 2022

(Ostatnia zmiana: 23 Stycznia 2022)

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Placki ziemniaczane są przepyszne. Czasem jednak jedząc jem ograniczamy się, bo są dość tłuste. Niestety w czasie smażenia potrafią chłonąć olej jak gąbka. Dlatego dziś podamy wam przepis na najprostsze placki ziemniaczane z piekarnika. Spokojnie możecie je jeść bez wyrzutów sumienia.

Placki ziemniaczane są jednym z tych dań, które przygotowujemy w sytuacjach awaryjnych. Nie mamy pomysłu na obiad, nie mamy zbyt dużo czasu na jego przygotowanie albo po prostu nie chcemy znów jeść mięsa. Ścieramy wtedy ziemniaki, dodajemy do nich kilka składników i smażymy placki.

Delikatna jajecznica na parze — zdrowa wersja klasyki

Aksamitna i delikatna w smaku jajecznica bez smażenia

CZYTAJ DALEJ

A gdyby tak, zamiast smażyć je na tłuszczu, po prostu je upiec? Dzięki temu placki będą mniej kaloryczne, a ty zaoszczędzisz sobie czas przeznaczony na ich smażenie. Zamiast bowiem kłaść je partiami na patelnię, włożysz na raz do piekarnika i upieczesz.

Najprostsze placki ziemniaczane z piekarnika — jedz bez wyrzutów sumienia

Składniki:

  • 3-4 duże ziemniaki

  • 1 cebulka

  • 2 łyżki masła

  • 1 jajko

  • pieprz, sól

  • 1-2 łyżki posiekanych ziół, np. tymianku, natki pietruszki

Przygotowanie pieczonych placków ziemniaczanych

Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 st. C. Ziemniaki obierz, opłucz, zetrzyj na dużych oczkach. Cebulę obierz, przekrój na pół, zetrzyj na małych oczkach wprost do ziemniaków.

Do startych warzyw dodaj stopione masło, jajko, trochę soli i pieprzu oraz posiekane zioła. Wymieszaj masę ziemniaczaną.

Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Łyżką kładź na niej porcje ciasta, spłaszcz je. Piecz ok. 25 minut, aż zrobią się złociste.

Podawaj, tak jak lubisz, np. ze śmietaną i posiekanym szczypiorkiem. Możesz je też zaserwować z sałatką.

W naszym serwisie znajdziesz też inne przepisy na placki ziemniaczane. Sprawdź, jak przygotować placki ziemniaczane bez jajek i mąki, a także jak zrobić placki ziemniaczane z porem.

tarcie ziemniaków

tarcie ziemniaków

Źródło zdjęcia: canva/FotoDuets

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Slajd 1 z 6

Krojenie mięsa

Niewłaściwe krojenie mięsa

Mało kto zdaje sobie sprawę, że kierunek, w którym kroimy mięso, ma ogromne znaczenie. Pod żadnym wypadkiem nie powinniśmy tego robić wzdłuż włókien. Najlepiej kroić mięso w poprzek. Właśnie wtedy będzie ono odpowiednio kruche i soczyste. Kolejny slajd dotyczy błędu popełnianego przez wielu Polaków.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kwestiasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

naleśniki

Przepisy

Delikatne i aksamitne naleśniki na kefirze

Czytaj więcej >

Przepisy

Bitki wołowe w sosie grzybowym. Przepis krok po kroku

Czytaj więcej >
Grochówka wyjdzie idealnie

Przepisy

Jaki groch dodawać do grochówki? Najlepszy przepis na kultową zupę

Czytaj więcej >
kluski ziemniaczane

Przepisy

Jak przygotować kluski ziemniaczane z twarogiem?

Czytaj więcej >

Przepisy

Karczek w kapuście kiszonej. Fantastyczne połączenie smaków

Czytaj więcej >

Przepisy

Sos warzywny do makaronu. Pyszny dodatek

Czytaj więcej >