Smakosze.pl Przepisy Wlej szklankę gęstego składnika do masy na kotlety mielone i porządnie wymieszaj. Nie będą suche
canva/Изображения пользователя Anders78

Wlej szklankę gęstego składnika do masy na kotlety mielone i porządnie wymieszaj. Nie będą suche

26 marca 2023

Kotlety mielone będą jeszcze smaczniejsze, gdy do mięsa dodacie jogurt grecki. Zdrowy nabiał sprawi, że masa nabierze soczystości, która nie zniknie nawet po usmażeniu. Musicie spróbować — danie wprost rozpływa się w ustach.

Przepis na kotlety mielone z jogurtem

Soczyste i niesamowicie delikatne mięsne kulki można przygotować bez namaczanej bułki. Gdy zamiast niej w masie zagości jogurt grecki, uzyskamy danie tak przyjemne w odbiorze, że nawet wybredni zjedzą je z zachwytem. Warto skosztować.

Składniki:

  • 600 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 2 średnie cebule
  • 1 szklanka jogurtu greckiego
  • 40 g bułki tartej
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia
Lewandowska robi kopytka bez grama ziemniaków. Wybiera niesamowicie zdrowy i niedrogi składnik

Jak zrobić soczyste kotlety mielone? Dodajcie jogurt grecki

W dużej misce umieszczamy mięso mielone. Dodajemy jogurt grecki, bułkę tartą oraz posiekane cebule. Składniki dokładnie łączymy, a następnie doprawiamy masę odrobiną soli i świeżo zmielonego pieprzu.

Zwilżonymi dłońmi formujemy niezbyt duże kotlety o owalnym, lekko spłaszczonym kształcie. Smażymy je na dobrze rozgrzanym oleju , na średnim ogniu. Gdy z obu stron będą rumiane, przenosimy na talerze.

Jak podać kotlety mielone z jogurtem?

Soczyste i pełne smaku mięso będzie pasowało do każdej kaszy czy ziemniaków. Warto wzbogacić obiadową kompozycję o wyrazistą surówkę np. taką z pora czy rarytas niczym z chińskiej restauracji .

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na znakomite kotlety mielone. Szczególnie polecamy lekkie i niesamowicie smaczne pulpeciki z piekarnika . Być może skusi was też znakomita odsłona z serem żółtym i pieczarkami .

Kotlety mielone z jogurtem są soczyste.png
canva/Dmitrii Ivanov
Najlepsze kucharki wrzucają do rosołu ten składnik. Wychodzi nadzwyczaj złocisty
Wlej 2 łyżki do duszącego się mięsa. Po 20 minutach będzie rozpływać się w ustach
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy