Wlej to zamiast wody do ciasta na pierogi. Jak dla mnie nie ma lepszego, wychodzi idealnie
Wciąż nie został rozstrzygnięty spór dotyczący zimnej lub gorącej wody w cieście na pierogi, a już składnik ten ma nowego przeciwnika. Pierogi z ciasta, do którego w ogóle nie lejemy wody, mają szansę stać się twoimi ulubionymi.
Idealne ciasto na pierogi
Idealne tradycyjne ciasto na pierogi to mąka, jajko i woda. Ta ostatnia powinna być gorąca (rozstrzygnijmy ten spór raz na zawsze!), bo taka zaparza mąkę i sprawia, że ciasto staje się elastyczne. A dzięki temu pierogi lepiej się sklejają i nie gubią farszu.
Jednak jeśli chodzi o aktywację zawartego w mące glutenu , woda nie jest w ogóle potrzebna. Dostateczna jej ilość znajduje się w maślance, która będzie miała dla pierogów zbawienne efekty.
Maślanka w cieście na pierogi
Podobnie jak kefir czy zsiadłe mleko, maślanka jest produktem kwaśnym. Zawarte w niej kwasy aktywują gluten i doskonale napowietrzają ciasto . Dzięki temu staje się ono sprężyste i nie rozpada się pod wpływem farszu. Wlewając napój do mąki należy dawkować go ostrożnie , by nie przegapić momentu, kiedy ciasto będzie miało odpowiednią gęstość.
Składniki
- ½ kg mąki
- Ok. ½ l maślanki
- Sól
Ciasto na pierogi z maślanką
Cała sztuka to właśnie znalezienie odpowiednich proporcji . Maślanki sprzedawane w naszych sklepach różnią się między sobą, trudno podać więc uniwersalny przepis .
Mąkę przesiewamy na stolnicę i dodajemy sól. Do wgłębienia w mące wlewamy powoli maślankę i stopniowo, delikatnie mieszamy. Może się okazać, że nie zużyjemy całego produktu lub będziemy potrzebować nieco więcej.
Wyrobione ciasto o odpowiedniej konsystencji zwijamy w kulkę i owijamy folią spożywczą. Powinno odpoczywać co najmniej 15 minut . Po tym czasie wałkujemy je na placki, szklanką wykrawamy odpowiednie koła, faszerujemy i zaklejamy pierogi.
Pierogi w cieście na maślance gotujemy podobnie jak zwykłe, przez 3 minuty od wypłynięcia.
Wypróbuj też przepisy na ciasto z truskawkami Heni Foks i napar z liści morwy .