Smakosze.pl Porady Wlej to zamiast wody do ciasta na pierogi. Jak dla mnie nie ma lepszego, wychodzi idealnie
fot. Canva

Wlej to zamiast wody do ciasta na pierogi. Jak dla mnie nie ma lepszego, wychodzi idealnie

24 maja 2024

Wciąż nie został rozstrzygnięty spór dotyczący zimnej lub gorącej wody w cieście na pierogi, a już składnik ten ma nowego przeciwnika. Pierogi z ciasta, do którego w ogóle nie lejemy wody, mają szansę stać się twoimi ulubionymi.

Idealne ciasto na pierogi

Idealne tradycyjne ciasto na pierogi to mąka, jajko i woda. Ta ostatnia powinna być gorąca (rozstrzygnijmy ten spór raz na zawsze!), bo taka zaparza mąkę i sprawia, że ciasto staje się elastyczne. A dzięki temu pierogi lepiej się sklejają i nie gubią farszu.

Jednak jeśli chodzi o aktywację zawartego w mące glutenu , woda nie jest w ogóle potrzebna. Dostateczna jej ilość znajduje się w maślance, która będzie miała dla pierogów zbawienne efekty.

sklejone pierogi

Pokrój młodą kapustę i wymieszaj z jajkami. Żałuję, że wcześniej nie znałem tego przepisu

Maślanka w cieście na pierogi

Podobnie jak kefir czy zsiadłe mleko, maślanka jest produktem kwaśnym. Zawarte w niej kwasy aktywują gluten i doskonale napowietrzają ciasto . Dzięki temu staje się ono sprężyste i nie rozpada się pod wpływem farszu. Wlewając napój do mąki należy dawkować go ostrożnie , by nie przegapić momentu, kiedy ciasto będzie miało odpowiednią gęstość.

Składniki

  • ½ kg mąki
  • Ok. ½ l maślanki
  • Sól

Ciasto na pierogi z maślanką

Cała sztuka to właśnie znalezienie odpowiednich proporcji . Maślanki sprzedawane w naszych sklepach różnią się między sobą, trudno podać więc uniwersalny przepis .

Mąkę przesiewamy na stolnicę i dodajemy sól. Do wgłębienia w mące wlewamy powoli maślankę i stopniowo, delikatnie mieszamy. Może się okazać, że nie zużyjemy całego produktu lub będziemy potrzebować nieco więcej.

Wyrobione ciasto o odpowiedniej konsystencji zwijamy w kulkę i owijamy folią spożywczą. Powinno odpoczywać co najmniej 15 minut . Po tym czasie wałkujemy je na placki, szklanką wykrawamy odpowiednie koła, faszerujemy i zaklejamy pierogi.

Pierogi w cieście na maślance gotujemy podobnie jak zwykłe, przez 3 minuty od wypłynięcia.

Wypróbuj też przepisy na ciasto z truskawkami Heni Foks i napar z liści morwy .

maślanka
fot. Canva
Dino poszło na całość, prezenty na Dzień Mamy dostaniesz za bezcen. Trzeba się śpieszyć
Żadna szczawiowa, ta zupa bije ją na głowę. Dziś mało kto o niej pamięta
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy