Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pokrój młodą kapustę i wymieszaj z jajkami. Żałuję, że wcześniej nie znałem tego przepisu
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 24.05.2024 18:57

Pokrój młodą kapustę i wymieszaj z jajkami. Żałuję, że wcześniej nie znałem tego przepisu

zalewanie kapusty jajkiem
fot. youtube.com/BesteRezepteDE

W tym prostym przepisie zmieniamy zapiekankę z młodej kapusty w… pizzę. Wystarczą do tego dosłownie trzy kroki, a całe przygotowania zajmują niewiele więcej, niż wymaga upieczenie takiego przysmaku w dobrze nagrzanym piekarniku.

Zapiekana młoda kapusta

Przepis na zapiekankę z młodej kapusty nie jest może najbardziej tradycyjny w asortymencie polskiej kuchni, ale zdążył już nas do siebie nieco przyzwyczaić. Wystarczy poszatkować kapustę, połączyć z wybranymi składnikami oraz jajkiem i wrzucić na patelnię.

Po taki przepis sięgnąć warto zwłaszcza w sezonie na młodą kapustę – pożywną i aromatyczną, a w naszym wypadku przede wszystkim miękką. Dzięki temu krótkie pieczenie da nam w efekcie doskonale soczysty „spód do pizzy”. Kapusta, jako niskokaloryczna, bogata w błonnik i białko, jest też świetnym przyjacielem diety.

zapiekanka na patelni
fot. youtube.com/BesteRezepteDE
Dino poszło na całość, prezenty na Dzień Mamy dostaniesz za bezcen. Trzeba się śpieszyć

Pizza z młodej kapusty

Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Najlepsze przepisy, w którym zapiekanka inspirowana jest pizzą z mozzarellą i bazylią. Można jednak używać wszystkich tych składników pizzy, którym wystarczy dość krótkie zapiekanie, by były miękkie i gotowe do spożycia.

Składniki

  • Ok. 250 g kapusty, najlepiej młodej
  • 2 jajka
  • 150 ml sosu pomidorowego do pizzy lub przyprawionej passaty
  • Mozzarella w wiórkach lub plastrach
  • Wybrane dodatki i przyprawy jak do pizzy
  • Sól, pieprz, masło do smażenia

Zapiekamy kapustę z dodatkami

Kapustę szatkujemy drobno i wrzucamy do miski. W miseczce rozbijamy jajka z solą i pieprzem na puszystą masę. Dodajemy ją do kapusty i dokładnie mieszamy.

Na dość głębokiej patelni rozgrzewamy masło. Wykładamy kapustę i łyżką dociskamy oraz rozkładamy równomiernie, by upiec równy placek. Pieczemy przez 10 minut pod przykryciem.

Patelnię nakrywamy talerzem i odwracamy. Placek z powrotem zsuwamy i pieczemy z drugiej strony jeszcze przez kilka minut. Powinien być zwarty i przyrumieniony z obu stron.

Placek smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy lub przykrywamy serem i przybieramy ulubionymi dodatkami. Następnie – najłatwiej razem z patelnią, jeśli na to pozwala – wstawiamy go do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy przez ok. 10 minut. Skracamy ten czas, jeśli kapusta jest młoda. Podajemy jak pizzę.

Wypróbuj też przepisy na proste ciasto bananowe i szybką zapiekankę na obiad.

pizza z kapusty
fot. youtube.com/BesteRezepteDE