Włóż kiełbasę do słoików i zalej. Dziś mało kto pamięta ten patent, ma 200 lat
Kiełbasa jest przysmakiem, który naturalnie można kupić w sklepie, ale również uwędzić samemu. Świetnie pasuje do wszelkiego rodzaju zup, sosów, ale również do jajecznicy oraz na kanapki. Tym razem jednak mamy inny sposób na ten mięsny produkt, który zaproponował polski youtuber Marcin Kostrzewski. Wymaga on czasu, ale uwierzcie, że warto.
Do czego pasuje kiełbasa?
Kiełbasa to uniwersalny mięsny produkt, który można przygotować w wielu postaciach . Przede wszystkim jest znana z tego, że idealnie pasuje jako główny składnik na ognisko lub grilla. Możną ją upiec, usmażyć np. z dodatkiem pysznej i duszonej cebulki, ugotować, a także wspomóc nią różne potrawy takie jak leczo, gulasz , ale również poranne śniadanie w postaci jajecznicy lub kanapek.

Istnieje wiele sposobów na zastosowanie kiełbasy, a umieszczenie jej w słoikach jest jednym z nich .
Jak powstaje kiełbasa?
Kiełbasa to przysmak, który zdobył ogromną sympatię wielu osób . Przede wszystkim dlatego, że można ją dodać do naprawdę wielu różnorodnych dań . Ponadto jest ogromny wybór tego produktu mięsnego, ze względu na to, że jest dużo rodzajów tych pyszności .
Kiełbasa dzieli się na parzoną, peklowaną, wędzoną, suszona, parzona biała. Wszystkie mają jakieś zastosowanie. A jak powstaje kiełbasa ? W pierwszej kolejności kroimy lub mielimy kawałki wieprzowiny, wołowiny lub cielęciny łączymy z innymi składnikami. W kolejnym kroku powstała masa umieszczana jest w specjalnym flaku, który może być naturalny lub sztuczny . Na koniec kiełbasa jest poddawana obróbce termicznej takiej jak gotowanie lub konserwacji charakteryzującej się wędzeniem, lub pieczeniem.
Dalsza część tekstu pod filmem .
Kiełbasa ze smalcem w słoikach
Kiełbasa w słoikach z dodatkiem domowego smalcu jest przysmakiem, który swoją popularność zdobył już 200 lat temu . Dzisiaj niestety ten patent nie jest już aż tak powszechny jak kiedyś, dlatego warto go odświeżyć i właśnie zrobił to Marcin Kostrzewski z kanału na platformie YouTube “Marcin Kostrzewski SWOJSKIEGOTOWANIE”
W pierwszej kolejności musimy się zaopatrzyć w odpowiednią ilość kiełbasy i słoniny . Proporcje zależą od tego, ile porcji chcemy przygotować, najlepiej jest zrobić od razu kilka słoików .
Najpierw kroimy słoninę w drobną kostkę , po czym przekładamy ją do garnka i smażymy. W międzyczasie od kawałków kiełbasy odkrawamy brzegi .
Skwarki wyciągamy z tłuszczy i przekładamy do osobnej miski. Kiełbasę umieszczamy w słoikach , po kilka kawałków na jeden słoik. Następnie zalewamy gorącym tłuszczem do zapełnienia całego słoika. Na koniec szczelnie zamykamy i odstawiamy .

Taki przysmak jeśli jest dobrze zamknięty, to może stać przez długie lata . Jednak po otwarciu warto sprawdzić, czy wszystko jest w porządku z zawartością .

Sprawdź przepis na śledzie w sosie jogurtowym . Zobacz, jak zrobić pyszne gołąbki bez mięsa .