Smakosze.pl Przepisy Wrzuć ziemniaki do mleka i odpal blender. Ten przepis jest genialny
fot. youtube.com/azizagotovit

Wrzuć ziemniaki do mleka i odpal blender. Ten przepis jest genialny

2 października 2024

Oto niezwykły przepis na placki ziemniaczane. A może właściwie ziemniaczane naleśniki? Takie faszerowane danie łamie wiele kanonów, ale na pewno warto się nim zainspirować.

Ziemniaczane naleśniki

Rozdrobnione i usmażone ziemniaki , czyli po prostu placki ziemniaczane , to nic nadzwyczajnego w naszej kuchni. Jednak ten przepis może szokować. Rzadko zdarza się, by ktoś w ten sposób przyrządzał ciasto na bazie ziemniaczanego puree.

Jest jednak w tym szaleństwie metoda. Naleśniki z rozdrobnionych niczym na puree ziemniaków mają swoje miejsce w kuchniach wielu zakątków świata. Składniki w tym przepisie inspirowane są tureckimi latke i podobnymi potrawami Azji Środkowej.

naleśniki z ziemniaków
fot. youtube.com/azizagotovit
Makłowicz zawija gołąbki w kapustę, o jakiej nikt by nie pomyślał. Ciężko ją nawet znaleźć w sklepie

Naleśniki z mięsem mielonym

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Aziza gotovit. Do dania można użyć dowolnego mięsa mielonego. Najlepiej jednak będzie, jeśli użyjemy wołowiny lub nawet jagnięciny.

Składniki

  • 3 ugotowane ziemniaki
  • 300 g mielonej wołowiny
  • 100 ml wody z gotowania ziemniaków (lub łyżka mąki ziemniaczanej)
  • 300 ml mleka
  • 3 jajka
  • 1 duża cebula
  • 200 g mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masło klarowane do smażenia
  • Sól, pieprz, kmin rzymski, papryka wędzona, suszony czosnek

Zblenduj ziemniaki z mlekiem

Ziemniaki kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy blenderem z mlekiem na jednolitą masę. Dodajemy jajka, cukier i sól. Dolewamy wodę z gotowania ziemniaków albo mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w 100 ml wody. Masę na ciasto mieszamy z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia.

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy, aż zacznie robić się szklista. Dodajemy mięso mielone. Przyprawiamy solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami do smaku. Dusimy, aż będzie rumiane, i odstawiamy z ognia .

Z ciasta smażymy naleśniki podobnie jak tradycyjne. Zdejmujemy je z patelni i układamy w stosik, a następnie faszerujemy, rolując lub składając w kwadraty , według uznania. Takie naleśniki smakują także na drugi dzień, podsmażone na maśle.

Wypróbuj też przepisy na kluski na parze i wilgotne ciasto czekoladowe .

faszerowanie naleśników
fot. youtube.com/azizagotovit
Przekrój cytrynę i włóż do zmywarki. Efekt odczujesz natychmiast
Zrobiłem na próbę kluski na parze z przepisu Heni. W życiu lepszych nie jadłem
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy