Wspaniałe wieści dla grzybiarzy. Niektórzy czekali na to cały rok
Grzybobranie w czerwcu? Jak najbardziej! W polskich lasach zaczynają już pojawiać się grzyby. Ta informacja zapewne ucieszy grzybiarzy. Wśród leśnych okazów znajdziemy jeden z najpyszniejszych grzybów, który świetnie sprawdzi się w kuchni.
Dobra wiadomość dla grzybiarzy
Grzybobranie kojarzy się z jesienią, jednak to właśnie w czerwcu, przy sprzyjającej pogodzie, znajdziemy pyszne skarby lasu. Podczas czerwcowej wyprawy do lasu możemy znaleźć borowika szlachetnego. To prawdziwy arystokrata wśród grzybów. Prezentuje się okazale, ma kremowy lub biały trzon i rurki. Z wiekiem jego kapelusz nabiera ciemniejszej barwy.
Borowiki potrafią osiągnąć imponujące rozmiary. Trzon może mieć od 5 do 20 cm. Natomiast średnica kapelusza sięga od 5 do nawet 25 cm. Borowik jest pyszny i aromatyczny. Wiedzą o tym grzybiarze i amatorzy potraw z grzybów.
Uważaj na grzyby trujące
Miąższ borowika jest biały, a po nacięciu nie sinieje. Tak może się dziać w przypadku grzybów trujących. Borowiki możemy zbierać w lasach od czerwca do listopada. Rosną one w lasach liściastych, iglastych i mieszanych. Warto pamiętać, że najwięcej znajdziemy ich przy świerkach, sosnach, dębach i bukach.
Oprócz borowików w czerwcu w lesie spotkamy też pieprzniki jadalne, czyli popularne i lubiane kurki. Ich żółta barwa przyciąga wzrok . Młode kurki mają wypukłe kapelusze, a z wiekiem stają się one większe i wklęsłe. W środku kurka jest mięsista i jasna. Występuje na podłożu piaszczystym, które pokryte jest igłami sosnowymi i świerkowymi. Zwykle występuje od czerwca do października. Kurka doskonale sprawdza się w kuchni, jest świetnym dodatkiem do jajecznicy, sosu grzybowego, można przyrządzić z nią też omlet.
Ceny kurek szokują
Jednak ceny kurek mogą wywołać dreszcze i skutecznie odchudzić nasz portfel. Za kilogram tych pysznych grzybów trzeba aktualnie zapłacić od 100 do 140 złotych. Wszystko przez sezon na grzyby, który w tym roku ruszył wcześniej . Cena może skutecznie odstraszyć od zakupu i jednocześnie skłonić do samodzielnego grzybobrania.
Kurka, choć ciężkostrawna zawiera beta-karoten i witaminę B1. Wpływa na polepszenie wzroku i usprawnia pracę wątroby. Warto włączyć pyszne kurki do swojej diety i przygotowywać z nich smakowite potrawy. Wybór jest naprawdę duży. Pisaliśmy o suszeniu grzybów. Informowaliśmy o trujących grzybach na targowisku.
Źródło: Onet, eska.pl