Smakosze.pl

canva/jirkaejc

Zapomnij o piekarniku i wystawianiu na słońce. Grzyby najlepiej i najtaniej ususzysz na zimno

29 Maja 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Grzyby świetnie nadają się do suszenia. Zamiast jednak inwestować w specjalne urządzenia, wystawiać je na słońce czy korzystać z piekarnika, można je zabezpieczyć przy pomocy znacznie tańszej metody. Konieczne będzie włożenie zebranych okazów do lodówki. Wyjaśniamy jak przeprowadzić proces krok po kroku.
 

Grzyby suszone zachowują zalety świeżych

Suszenie jest skuteczną techniką zabezpieczania niektórych produktów przed zepsuciem. W przypadku uwielbianych przez wielu smakoszy zebranych w lesie grzybów sprawdza się fantastycznie. Produkt w tej postaci zachowuje bowiem swój aromat i smak, a wystarczy jedynie ponownie zalać go wodą, by znów miał właściwą konsystencję.

Wbrew przekonaniu wielu osób, aby zabezpieczyć grzyby samodzielnie, nie trzeba wcale posiadać specjalnej suszarki czy piekarnika. Wystarczy nam urządzenie, które w każdym domu już jest, czyli lodówka. Z pozoru absurdalne rozwiązanie jest zaskakująco skuteczne.

Kasy w Lidlu

Kasy samoobsługowe w Lidlu mają tajemnicze przyciski. Klienci nie wiedzą do czego służą i wiele tracą

CZYTAJ DALEJ

Suszenie grzybów w chłodzie

Proces pozbawiania aromatycznego produktu w lodówce jest niestety czasochłonny. Grzyby trzeba starannie oczyścić, podobnie jak półki chłodziarki. Przeznaczone do suszenia skarbów lasu przestrzenie trzeba też wyłożyć pergaminem, a w ich bezpośrednim otoczeniu umieścić pochłaniacz wilgoci.

Sprzęt zbierze wydobywającą się z grzybów parę wodną i w znacznym stopniu przyczyni się do przyspieszenia procesu osuszania. Jedli dodatkowo ułożymy grzyby luźno — tak, by nie stykały się ani ze sobą, ani ze ściankami lodówki — procedura przebiegnie dość sprawnie.

Grzyby można suszyć w mikrofalówce

Technika jest prosta do bólu. Oczyszczone grzyby należy po prostu włożyć do urządzenia i uruchomić je na kilka minut, ustawiając średnią moc. Po kilku cyklach — między którymi należy otworzyć drzwiczki, by uwolnić nadmiar pary wodnej z komory urządzenia — produkt będzie już odpowiednio zabezpieczony.

Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na dania, w których użycie suszonych grzybów będzie dobrym pomysłem. Spróbujcie koniecznie pysznych pierogów z kapustą i grzybami — smakują fantastycznie przez cały rok. Być może zainteresuje was też receptura na rosół bez mięsa . Grzyby są tu produktem nadającym zupie niesamowicie głębokiego smaku i aromatu.

Grzyby suszone w lodówce mają aromat.png
canva/alisafarov
rosół z nowalijkami

Nie uwierzysz, co Wachowicz dodaje do rosołu. Istna wiosna na talerzu

CZYTAJ DALEJ
rosół z nowalijkami

Nie uwierzysz, co Wachowicz dodaje do rosołu. Istna wiosna na talerzu

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Weź plaster cytryny i wrzuć do garnka z jajkami. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >

Porady

Wbij jajko do szklanki z wodą i przykryj spodkiem. Po 1 minucie padniesz z wrażenia
Czytaj więcej >

Porady

Wystarczą 2 widelce i gumka recepturka. Szkoda, że wcześniej nie znałam tej sztuczki
Czytaj więcej >

Porady

Weź papier do pieczenia i zwilż go wodą. Efekt jest nie do opisania, używam tej sztuczki cały czas
Czytaj więcej >

Porady

Weź folię i owiń nią banany w tym miejscu. Żałuję, że nikt wcześniej mi tego nie pokazał
Czytaj więcej >

Porady

Żaden piekarnik, lodówka i suszarka. Ten sposób suszenia grzybów jest jeszcze lepszy i darmowy
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Tak wątróbkę robiła moja babcia. Jedna porada jest bezcenna, pamiętaj o tym przed smażeniem
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec, natkę pietruszki i zrób tę sztuczkę. W życiu sama bym na to nie wpadła
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Połóż masło na talerzyk i przykryj je szklanką. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przekrój cytrynę na pół i włóż do zmywarki. Efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania, to wielka oszczędność
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie wyrzucam fusów z kawy. Dzięki temu patentowi oszczędzam sporo pieniędzy
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Podczas grzybobrania koniecznie patrz w górę. Do domu wrócisz z koszykiem pełnym prawdziwków
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Tak wątróbkę robiła moja babcia. Jedna porada jest bezcenna, pamiętaj o tym przed smażeniem
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec, natkę pietruszki i zrób tę sztuczkę. W życiu sama bym na to nie wpadła
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Połóż masło na talerzyk i przykryj je szklanką. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przekrój cytrynę na pół i włóż do zmywarki. Efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania, to wielka oszczędność
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie wyrzucam fusów z kawy. Dzięki temu patentowi oszczędzam sporo pieniędzy
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Podczas grzybobrania koniecznie patrz w górę. Do domu wrócisz z koszykiem pełnym prawdziwków
Czytaj więcej >