Smakosze.pl Przepisy Wsyp 2 opakowania do ciasta na naleśniki. Wyjdą doskonałe w smaku
canva/RitaE, Pixabay

Wsyp 2 opakowania do ciasta na naleśniki. Wyjdą doskonałe w smaku

23 kwietnia 2023

Naleśniki budyniowe są proste i niesamowicie smaczne. Dwa opakowania proszku do przyrządzania popularnego deseru wsypane do masy nadadzą uwielbianemu daniu niesamowitego aromatu i delikatności. Musicie spróbować.

Przepis na naleśniki budyniowe

Smakowite naleśniki z dodatkiem budyniu w proszku skuszą każdego łasucha. Przygotować je można zarówno klasycznie — z mlekiem i jajami — jak i w wersji roślinnej. Którą wybierzecie?

Składniki:

  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 400 ml mleka lub napoju sojowego
  • 3 duże jaja lub 9 łyżek aquafaby
  • 80 g mąki pszennej
  • 30 g cukru
  • szczypta soli
  • 20 ml oleju rzepakowego + do smażenia naleśników
Znamy godziny otwarcia sklepów w majówkę. Nie przegap szansy na zrobienie zakupów

Jak zrobić pyszne naleśniki? Dodajcie budyń do ciasta

Zaczynamy od ukręcenia kogla-mogla z jajek, cukru i soli. Stopniowo wlewamy mleko oraz olej rzepakowy, a gdy się połączą, wsypujemy przesianą mąkę pszenną oraz budyniowy proszek.

Gdy ciasto nabierze gładkiej, lecz dość rzadkiej konsystencji przystępujemy do smażenia na delikatnie natłuszczonej i rozgrzanej patelni. Naleśniki powinny mieć złoty kolor z obu stron. Zawsze obracamy je, gdy ciasto zacznie odchodzić od brzegów naczynia.

Uwaga: używając aquafaby i napoju sojowego, przygotowujemy naleśniki dokładnie tak samo, jak w powyższej instrukcji. Woda z ciecierzycy świetnie się ubija, a sojowy nabiał ma właściwości zbliżone do mleka.

Jak podać naleśniki budyniowe?

Danie będzie słodkie, więc warto je zjeść z owocową konfiturą czy marmoladą. Świetnym dodatkiem będzie też twaróg wymieszany ze śmietanką i świeżymi owocami albo masło orzechowe i banany.

Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na naleśniki. Szczególnie polecamy prostą recepturę na danie wykonane z kaszy gryczanej . Być może spodoba wam się też nietypowa odsłona z dodatkiem mąki kasztanowej .

Naleśniki budyniowe sa pyszne.png
canva/AlexPro9500
Wyjawiła, co kazali jej robić z parówkami w sklepie mięsnym. Haniebna praktyka woła o pomstę do nieba
Zetrzyj na tarce i dodaj do mięsa. Te kotlety mielone to prawdziwe niebo w gębie
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy