Wszyscy chwalą przepis Wachowicz na pierniczki. Jest niezawodny
Świąteczne pierniczki z pewnością nie należą do potraw, które można zostawić na ostatnią chwilę. Kiedy będziemy gorączkowo zawijali uszka, piernik czy ciastka będą już dawno dojrzałe i będą czekały jako świąteczne przekąski. Dlatego należy zatroszczyć się o nie już teraz.
Świąteczne pierniczki
W przeciwieństwie do uszek , które wiele gospodyń zawijać będzie na ostatnią chwilę 24 grudnia rano, pierniczkami należy zająć się wcześniej. Ile wcześniej? Nawet kilka tygodni przed świętami . Dlatego połowa listopada to naprawdę najwyższy czas, by się o nie zatroszczyć.
Dekorowane pierniczki nie są może obowiązkową potrawą wigilijną. Ich przygotowanie i dekorowanie jest za to jedną z najlepszych świątecznych tradycji, przynajmniej z kategorii tych ściśle świeckich. A same pierniczki są świetnym poczęstunkiem zwłaszcza dla mniej lub bardziej niespodziewanych świątecznych gości. Oraz, oczywiście, dla Mikołaja.
Dojrzewające pierniczki Ewy Wachowicz
Przygotowanie ciasta i przechowywanie go przez kilka tygodni nie jest w dzisiejszych czasach najbardziej intuicyjną techniką kulinarną. Jednak ten tradycyjny sposób (który dał początek określeniu „stary piernik”) to najlepszy przepis na piernik lub pierniczki, jaki istnieje. Ewa Wachowicz ma doskonały przepis i najwyższy czas, by po niego sięgnąć .
Składniki
- 1,5 kg mąki
- 6 jajek
- 0,5 kg cukru
- 0,5 kg miodu
- 0,5 kg masła
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Skórka otarta z 1 pomarańczy
Ewa Wachowicz piecze pierniczki
W rondlu roztapiamy masło i dodajemy cukier. Mieszamy do rozpuszczenia, a następnie dolewamy miód i mieszamy . Rondelek zdejmujemy z ognia i dodajemy skórkę pomarańczową.
Składniki odstawiamy do wystudzenia. Ewa Wachowicz radzi, by dodać do masy odrobinę mąki, która przyspieszy obniżanie temperatury mieszanki. Pozostałą mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
Do masy cukrowej wybijamy pojedynczo jajka, po każdym dodając porcję mąki i mieszając. Składniki miksujemy robotem, aż uzyskamy gęste i jednolite ciasto.
Tak przygotowane ciasto umieszczamy w misce , a najlepiej w glinianym naczyniu. Odstawiamy w chłodne miejsce do dojrzewania – najlepiej na 4-6 tygodni . Ciasto powinno być dość twarde.
Gotowe ciasto dzielimy na porcje, grubo wałkujemy i wycinamy pierniczki. Wypiekamy przez ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Dekorujemy lukrem lub kolorowymi pisakami, na imprezie z dziećmi, przyjaciółmi i całą rodziną.
Wypróbuj też przepisy na uszka z grzybami Magdy Gessler i niezwykłe łazanki .