Smakosze.pl Przepisy Wszyscy chwalą przepis Wachowicz na pierniczki. Jest niezawodny
fot. Canva i instagram/Ewa Wachowicz

Wszyscy chwalą przepis Wachowicz na pierniczki. Jest niezawodny

15 listopada 2024

Świąteczne pierniczki z pewnością nie należą do potraw, które można zostawić na ostatnią chwilę. Kiedy będziemy gorączkowo zawijali uszka, piernik czy ciastka będą już dawno dojrzałe i będą czekały jako świąteczne przekąski. Dlatego należy zatroszczyć się o nie już teraz.

Świąteczne pierniczki

W przeciwieństwie do uszek , które wiele gospodyń zawijać będzie na ostatnią chwilę 24 grudnia rano, pierniczkami należy zająć się wcześniej. Ile wcześniej? Nawet kilka tygodni przed świętami . Dlatego połowa listopada to naprawdę najwyższy czas, by się o nie zatroszczyć.

Dekorowane pierniczki nie są może obowiązkową potrawą wigilijną. Ich przygotowanie i dekorowanie jest za to jedną z najlepszych świątecznych tradycji, przynajmniej z kategorii tych ściśle świeckich. A same pierniczki są świetnym poczęstunkiem zwłaszcza dla mniej lub bardziej niespodziewanych świątecznych gości. Oraz, oczywiście, dla Mikołaja.

lukrowane pierniczki

Dynię obierzesz ze skórki w kilka chwil. Wystarczy prosty trik

Dojrzewające pierniczki Ewy Wachowicz

Przygotowanie ciasta i przechowywanie go przez kilka tygodni nie jest w dzisiejszych czasach najbardziej intuicyjną techniką kulinarną. Jednak ten tradycyjny sposób (który dał początek określeniu „stary piernik”) to najlepszy przepis na piernik lub pierniczki, jaki istnieje. Ewa Wachowicz ma doskonały przepis i najwyższy czas, by po niego sięgnąć .

Składniki

  • 1,5 kg mąki
  • 6 jajek
  • 0,5 kg cukru
  • 0,5 kg miodu
  • 0,5 kg masła
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Skórka otarta z 1 pomarańczy

Ewa Wachowicz piecze pierniczki

W rondlu roztapiamy masło i dodajemy cukier. Mieszamy do rozpuszczenia, a następnie dolewamy miód i mieszamy . Rondelek zdejmujemy z ognia i dodajemy skórkę pomarańczową.

Składniki odstawiamy do wystudzenia. Ewa Wachowicz radzi, by dodać do masy odrobinę mąki, która przyspieszy obniżanie temperatury mieszanki. Pozostałą mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.

Do masy cukrowej wybijamy pojedynczo jajka, po każdym dodając porcję mąki i mieszając. Składniki miksujemy robotem, aż uzyskamy gęste i jednolite ciasto.

Tak przygotowane ciasto umieszczamy w misce , a najlepiej w glinianym naczyniu. Odstawiamy w chłodne miejsce do dojrzewania – najlepiej na 4-6 tygodni . Ciasto powinno być dość twarde.

Gotowe ciasto dzielimy na porcje, grubo wałkujemy i wycinamy pierniczki. Wypiekamy przez ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Dekorujemy lukrem lub kolorowymi pisakami, na imprezie z dziećmi, przyjaciółmi i całą rodziną.

Wypróbuj też przepisy na uszka z grzybami Magdy Gessler i niezwykłe łazanki .

wycinanie pierniczków

Ułóż mandarynki na blasze i wlej ciasto. Ten deser jest już hitem w wielu domach
Bosacka wzięła pod lupę mięso mielone z Lidla. Komentujący w szoku, nie mieli o tym pojęcia
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy