Smakosze.pl Przepisy Wszyscy wyrzucają je do kosza, a Wachowicz gotuje z nich rosół. O tym przepisie mówi cała Polska
fot. facebook.com/ewawachowiczofficial; Canva

Wszyscy wyrzucają je do kosza, a Wachowicz gotuje z nich rosół. O tym przepisie mówi cała Polska

5 czerwca 2024

Ewa Wachowicz znalazła niezwykłe zastosowanie dla obierków z ziemniaków. Dodaje je do zupy, która przez to zmienia całkowicie swój charakter. Oczywiście, obierki nie nadają się do tego „z marszu”, a jedynie po odpowiednim przygotowaniu.

Zupa z obierkami

Trudno sobie wyobrazić bardziej pogardzany w kuchni produkt niż obierki ziemniaków . Są wręcz synonimem nędzy i desperackich prób ratowania się od prawdziwego głodu. Ale, jak wiadomo, taka uboga kuchnia potrafi być niezwykle inspirująca .

Ewa Wachowicz w jednym z odcinków Ewa Gotuje pokazała nam jedną z takich inspiracji. Obierki stają się tu składnikiem dodającym smaku i nietypowej struktury codziennemu rosołowi. Wystarczy lekko je podpiec i dodać do garnka w odpowiednim momencie.

obierki
fot. Canva
Rumuńskie czereśnie plagą na targowisku. Ludzie są oburzeni. „Bezczelny zabieg"

Niepozorne obierki ziemniaków

Wachowicz zaleca podawanie takiej zupy z knedelkami z wątróbki. Oczywiście można dodać czego dusza zapragnie – sprawdzą się świetnie choćby zwykłe kluseczki .

Składniki

  • Obierki z 6 dużych ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 2 marchewki
  • Kawałek selera
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 gałązka lubczyku
  • 1 ząbek czosnku
  • Domowa mieszanka warzywna
  • Sól, pieprz, oliwa

Przygotowanie zupy z resztkami ziemniaków

Zanim zdejmiemy obierki z ziemniaków , należy oczywiście dokładnie je wyszorować. Obierki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, obficie skrapiamy oliwą, posypujemy solą i pieprzem. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 30 minut .

Cebulę kroimy na ćwiartki, marchewkę i seler w kawałki. Zalewamy 1,5 l wody w garnku , dodajemy pietruszkę i czosnek. Przyprawiamy solą, pieprzem, domową wegetą i gotujemy, do miękkości warzyw – przez ok. godzinę . Razem z warzywami gotować można także wkładkę drobiową.

Gotowy rosół cedzimy przez sitko i przyprawiamy do smaku. Dodajemy obierki z ziemniaka , gałązkę lubczyku i gotujemy jeszcze przez 20 minut . Podajemy z ulubionym dodatkiem.

Wypróbuj też przepisy na świetną focaccię i marynowane ziemniaki Tomasza Strzelczyka .

rosół
fot. Canva
Zamiast cebulki dodaję do pomidorów zupełnie inny składnik. Rodzina szaleje za tą sałatką
Sprawdził, czy na stoiskach uczciwie ważą truskawki. Po wrzuceniu ich na wagę, od razu to zobaczył
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy