Wyborne ciasto na Dzień Kobiet. Wywoła zachwyt u każdego
Zbliża się szczególny dzień, który każdy mężczyzna powinien mieć w kalendarzu. Dzień Kobiet to wyjątkowe święto, które zasługuje na wyjątkowe prezenty i miłe spędzenie czasu. Do tego przyda się z pewnością jakiś słodki smakołyk, który idealnie nada się na ten dzień. Przepis na taki deser zaproponowali autorzy kanału na YouTube o nazwie “Bombowa Kuchnia”.
Co smacznego można przygotować na Dzień Kobiet?
Oprócz oczywiście kwiatów, które z pewnością ucieszą nasze kochane Panie z okazji Dnia Kobiet , warto wzbogacić ten wyjątkowy dzień o niezapomniane przekąski, zwłaszcza te słodkie. Większość z nas ma słabość do ciast, deserów i innych kulinarnych przysmaków. Choć w sieci znajdziemy mnóstwo przepisów, wiele z nich się powtarza .

Szczególnie że większość przepisów jest łatwa w realizacji, a przygotowanie własnych smakołyków jest o wiele lepsze i bardziej satysfakcjonujące niż kupienie słodkości w cukierni. Dlatego też przedstawiamy Wam przepis na pyszne ciasto na Dzień Kobiet .
Przepis na dzień Kobiet
Ciasto , które mamy Wam do zaproponowania jest pyszne, słodkie a do tego wygląda niesamowicie. Dlatego też jest idealnym kandydatem na smakołyk do przygotowania w Dzień Kobiet . Do przyrządzenia takiego deseru będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- 6 jaj
- 250 g masła lub margaryny
- 1,5 szklanki cukru
- 2 łyżeczki amoniaku
- 2 szklanki mąki przesianej
- 2 płaskie łyżki kakao
- 1/2 szklanki maku
- 1 łyżka mąki
- 1 słoik dżemu wiśniowego
- 1 śnieżka na mleko
- 1 galaretka wiśniowa
- 1 galaretka cytrynowa
- cukier puder do posypania
Dalsza część tekstu pod filmem .
Jak przygotować przepyszne ciasto?
Przygotowanie ciasta na święto, które przypada na 8 marca to fantastyczny prezent , który z pewnością doceni niejedna kobieta.
W pierwszej kolejności starannie ucieramy masło z 6 żółtkami oraz dodaniem 1,5 szklanki cukru. Następnie do naszej mieszanki dodajemy przesianą mąkę, a także amoniak, po czym wszystko razem dokładnie łączymy. W osobnej misce ubijamy 6 białek ze szczyptą soli do uzyskania sztywnej piany, którą delikatnie dodajemy do wcześniej przygotowanej masy i mieszamy .
Tak uzyskane ciasto dzielimy na trzy części, które muszą być równe .

Każdą przekładamy do osobnej miski. Do pierwszej dodajemy ½ szklanki maku, do drugiej jedną łyżkę mąki, za to do trzeciej dwie płaskie łyżki kakao. Wszystkie dokładnie miksujemy. Tak przygotowane ciasta wkładamy na trzy różne blachy wyłożone papierem do pieczenia i wszystkie pieczemy w pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut .
W międzyczasie rozpuszczamy galaretkę wiśniową i cytrynową w ¾ szklanki gorącej wody, a następnie odstawiamy, aby lekko stężała. Gdy galaretka wiśniowa będzie miała odpowiednią konsystencję, dodajemy do niej jeden słoik dżemu wiśniowego i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę wykładamy na spód z ciemnego ciasta . Na wierzch delikatnie kładziemy ciasto z makiem, lekko je dociskając.
Następnie ubijamy śnieżkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu, po czym dodajemy do niej wcześniej przygotowaną, troszeczkę stężałą galaretkę cytrynową . Całość dokładnie łączymy i wykładamy na nasz ciasto z makiem. Na koniec na wierzchu układamy jasne ciasto, a całość dekorujemy cukrem pudrem.

Sprawdź przepis na placki wiedeńskie . Zobacz, jak zrobić pyszne jajka faszerowane .