Smakosze.pl Przepisy Wyborne placki ziemniaczane na śmietanie. Nie ściemnieją nawet po usmażeniu
canva/congerdesign z Pixabay

Wyborne placki ziemniaczane na śmietanie. Nie ściemnieją nawet po usmażeniu

29 kwietnia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Dziś zapraszamy was na wyborne placki ziemniaczane na śmietanie. Dzięki temu dodatkowi nie ściemnieją nawet po usmażeniu. A wystarczy, że dodacie kilka łyżek kwaśnej śmietany do masy ziemniaczanej. Te placki zachwycą was też smakiem, wilgotnością i konsystencją.

Placki ziemniaczane są dość proste do przygotowania. Wystarczy zetrzeć ziemniaki, połączyć je z kilkoma dodatkami i usmażyć. Często jednak zdarza się, że masa ziemniaczana ściemnieje. Taka już natura ziemniaków. Na szczęście można temu zapobiec, dzięki czemu jasne i apetyczne będzie nie tylko ciasto, ale też gotowe placki.

Wyborne placki ziemniaczane na śmietanie

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 1 cebula

  • 1 ząbek czosnku

  • kilka łyżek mąki pszennej

  • 4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany

  • 1 jajko

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

Przygotowanie placków ziemniaczanych

Ziemniaki obierz, opłucz, zetrzyj na małych oczkach. Cebulę obierz, przekrój na pół, zetrzyj do ziemniaków. Ząbek czosnku przepuść przez praskę wprost do ziemniaków.

Warzywa wymieszaj, umieść na sicie, by odciekły z nadmiaru płynu. Warzywa przełóż do nowej miski, a płyn delikatnie zlej znad osadu.

Osadzoną na dnie skrobię ziemniaczaną dodaj do masy ziemniaczanej razem z mąką pszenną, śmietaną i jajkiem. Ciasto wymieszaj, dopraw sporą ilością soli i pieprzem.

Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Łyżką kładź na nią porcje ciasta, równomiernie je rozprowadź. Smaż placki, aż będą z obu stron rumiane.

Placki zdejmij z patelni, ułóż na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami, by usunąć nadmiar tłuszczu. Podawaj tak, jak lubisz, np. ze śmietaną i cukrem lub sosem np. mięsnym, grzybowym, czosnkowym. W naszym serwisie znajdziesz też przepis Anny Lewandowskiej na placki ziemniaczane , a także recepturę na placki ziemniaczane według Magdy Gessler .

śmietana
śmietana

Źródło zdjęcia: canva/Monstera z Pexels

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy