Prosty przepis Gessler na placki ziemniaczane. 1 składnik może zaskoczyć
Po placki ziemniaczane z przyjemnością sięga wielu smakoszy. Wyjątkowo chrupiący z zewnątrz i delikatny w środku specjał otrzymamy, gdy skorzystamy z niezawodnej receptury Magdy Gessler. Dodaje ona łyżkę śmietany już do masy. Zabieg ten sprawia, że warzywa nie ciemnieją przed usmażeniem, a placki zachwycają również wyglądem. Spróbujecie?
Placki ziemniaczane z dodatkiem śmietany będą wyśmienite. Nabiał dodany do masy nie tylko zapewnia atrakcyjny wygląd rarytasu, ale tez poprawia jego smak i konsystencję. Ziemniaczane wyroby będą rozpływały się w ustach i na długo was nasycą. Przygotujcie większą porcję na obiad lub kolację, bo jeszcze do nich wrócicie.
Przepis na placki ziemniaczane według Magdy Gessler
Składniki:
1 kg ziemniaków
2 jaja
2-3 łyżki mąki pszennej
2 białe cebule
2 ząbki czosnku
1 łyżka śmietany 12%
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i myjemy. Ścieramy je na tarce o drobnych oczach wprost do dużej miski. Podobnie postępujemy z cebulą. Dodajemy ją do ziemniaków i starannie odciskamy, zachowując wodę z warzyw.
Do startej masy wsypujemy mąkę i wbijamy oraz jaja. Mieszamy. Dodajemy skrobię, która wytrąciła się z płynu po startych warzywach, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz śmietanę. Całość doprawiamy sola oraz pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej.
Przy pomocy łyżki formujemy niewielkie placki. Smażymy je z obu stron na niezbyt dużym ogniu. Gdy się zrumienią, przenosimy je na wyłożony papierowymi ręcznikami talerz, usuwając w ten sposób nadmiar tłuszczu z powierzchni. Placki ziemniaczane podajemy z ulubionymi wytrawnymi dodatkami.
Sprawdźcie inne pomysły na pyszny obiad od Magdy Gessler. Ten artykuł zdradza jej sposób na gołąbki. Z tego natomiast dowiecie się jak zrobić gulasz węgierski, który będzie pasował zarówno do kasz, jak i do powyższych placków ziemniaczanych.
Źródło zdjęcia; canva/Svetlana Lukienko
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Cudowny przepis na pesto z czosnku niedźwiedziego. Idealne do kanapek i makaronów
Jaki jest najlepszy sposób przechowywania soli? Kluczowy jest 1 krok
Źródło: mniammniam