Wybrali najlepsze kotlety świata. Nasz schabowy poszybował
Przewodnik turystyczny Taste Atlas ogłosił właśnie zwycięzców rankingu w kategorii najlepszy kotlet świata. Nasze dobro narodowe, czyli kotlet schabowy, poszybował naprawdę wysoko. Możemy być dumni, że znalazł uznanie wśród smakoszy z całego świata. A ustąpił miejsca tylko nielicznym.
Co to jest Taste Atlas?
Taste Atlas jest portalem pełniącym funkcję internetowego przewodnika turystycznego po kuchniach świata. Pojawiają się w nim nie tylko rankingi, ale też recenzje potraw i restauracji. W głosowaniu na najlepsze potrawy biorą udział internauci, a więc nie wielcy znawcy kuchni, ale osoby kierujące się głosem swojego podniebienia.
Schabowy został doceniony przez internautów
Kotlet schabowy jest daniem, które zna każdy rodak, ale też odwiedzający nas turysta. Jak pokazuje ranking, smakuje on ludziom z całego świata. W rankingu Taste Atlas zajął bowiem zaszczytne, 9. miejsce. Wyprzedziły go takie specjały, jak: sznycel wiedeński, kotlet de volaille czy cordon bleu.
Uważany za odmianę bardziej znanego sznycla wiedeńskiego, panierowany kotlet schabowy to jedno z najpopularniejszych polskich dań. Choć pojawił się w XIX wieku pod wpływem austriackiej i niemieckiej tradycji kulinarnej, szybko stał się ostoją restauracji i gospodarstw domowych w całym kraju.
-tak na temat naszego schaboszczaka napisano na stronie Taste Atlas.
Wiadomo, bez schabowego nie ma niedzielnego obiadu, a wiele osób jada go nawet częściej niż raz w tygodniu.
Klasyczne podajemy go z tłuczonymi ziemniakami i warzywnym dodatkiem.
Tym ostatnim może być kapusta zasmażana, buraczki, mizeria czy sezonowa surówka. Wszystko wedle gustu domowników.
Kto wygrał w rankingu Taste Atlas?
Na podium klasyfikacji na najlepszego kotleta świata stanęły specjały mało znane w Polsce.
Pierwsze dwa miejsca zajęły kotlety argentyńskie. Zwycięzcą została milanesa, czyli nieoficjalna, narodowa potrawa Argentyny.
Jest to panierowany kotlet z wołowiny, smażony na gorącym oleju. Co charakterystyczne, zwija się w czasie smażenia. Oryginalne danie pochodzi z Mediolanu, ale cieszy się wielką popularnością w Ameryce Południowej.
Drugie miejsce zajęła milanesa napolitana, która jest bogatszą wersją kotleta-zwycięzcy.
Usmażony kotlet przykrywa się plastrem szynki, ostrym sosem pomidorowym i plastrami mozzarelli.
Trzecie miejsce rankingu przypadło Japonii, a dokładniej tonkatsu.
Jest to panierowany i smażony na głębokim tłuszczu kotlet wieprzowy. Podaje się go na wiele sposobów, np. w formie kanapki, z ramenem czy sosem miso.
Czwarte miejsce zajął sznycel wiedeński
, który jest bardzo podobny do kotleta schabowego. Różni go jednak fakt, że robi się go z cielęciny.
Sprawdź, które miejsce w rankingu najlepszych serów zajął nasz specjał . Poznaj też ranking najlepszych zup świata .
Źródło: Taste Atlas