Znamy ranking najlepszych zup na świecie. Nie zgadniecie, na którym miejscu jest żurek
Zupy mają wielu amatorów. Jakiś czas temu stworzono ranking najsmaczniejszych osłon tego dania. Ku zaskoczeniu wielu osób drugie miejsce zajął polski żurek. Poza nim w 100 najlepszych znalazło się jeszcze 6 propozycji z naszej rodzimej kuchni.
Żurek jedną z najlepszych zup na świecie
Taste Atlas, czyli portal gromadzący wiedzę o kulinariach z całego świata, opublikował listę 100 najlepszych zup. W zestawieniu wygrał japoński tonkotsu ramen, ale tuż za nim znalazł się ceniony nie tylko przez Polaków żurek.
Zupa tradycyjnie przyrządzana na żytnim zakwasie, często serwowana jest z białą kiełbasą i gotowanymi na twardo jajami. Zdobyła uznanie głównie ze względu na swój wyróżniający się kwaśny smak. Zwrócono tez uwagę na nietypowe i dość popularne podawanie go w chlebie.
Mało kto słyszał o surówce z tego warzywa. Jeden kęs i nie będziesz mógł się od niej oderwaćInne polskie zupy też zostały docenione
W zestawieniu nie zabrakło także innych propozycji znanych nam z codziennej kuchni. Miejsce 35 zajął rosół, a 81 najpopularniejsza odsłona tego dania, czyli rosół z kury. Pozycje 52 i 53 także zajęły polskie przysmaki — zupa borowikowa i barszcz czerwony czysty.
W przedostatniej 10 wylądowały jeszcze takie przysmaki jak kwaśnica (miejsce 82) i zupa ziemniaczana (pozycja 87). Warto jeszcze wspomnieć, że docenienie aż 7 przysmaków kuchni polskiej jest niezwykle miłym akcentem, po tym, jak w zestawieniu najgorszych zup wysokie miejsce zajęła budząca kontrowersje nawet wśród Polaków czernina.
Jak smakuje najlepsza zupa?
Tonkotsu ramen jest niezwykle bogatym bulionem wieprzowym serwowanym z makaronem, jajkiem z miękkim żółtkiem i kawałkami boczku. Gotuje się go niezwykle długo, dzięki czemu wywar na kościach wieprzowych ma kremową konsystencję.
Na naszej stronie znajdziecie nietuzinkowe przepisy na smaczne zupy. Szczególnie polecamy sycącą pomidorową z czerwoną soczewicą. Spróbujcie też koniecznie kremu z czerwonej kapusty — zachwyci was smakiem.
Źródło: Onet / Taste Atlas