Ogłoszono ranking najlepszych serów świata. Nie uwierzycie, które miejsce zajął polski specjał
Ser niejednego smakosza potrafi przyprawić o szybsze bicie serca. Aż 4 polskie wyroby trafiły do rankingu najlepszych serów świata. Jeden znalazł się w ścisłej czołówce, deklasując niejeden francuski rarytas.
Ranking najlepszych serów świata z polskim akcentem
Polskie produkty mleczne zostały docenione w zestawieniu najsmaczniejszych wyrobów na świecie. Ranking przygotowany przez Taste Atlas zawierający najlepsze sery na świecie zawierał aż 4 wyroby znad Wisły. Wszystkie pochodziły z południa kraju.
Najwyżej uplasował się bundz, który zamknął pierwszą dziesiątkę rarytasów. Ser z mleka owczego wpisany jest na listę produktów tradycyjnych i stanowi dumę regionu. Oprócz niego w zestawieniu znalazły się oscypek i redykołka oraz śląska gołka.
Kucharz zdradził jak robi domową kaszankę. Brak 1 składnika może zbulwersowaćJakie inne sery znalazły się w czołówce rankingu?
Pierwsze miejsce zajął włoski klasyk, czyli Parmigiano Reggiano. Popularny przysmak dodawany jest do wszelkich włoskich makaronów i nadaje im niesamowitego aromatu. Tuż za nim sklasyfikowano najstarszy tradycyjny ser z Portugalii Queijo Serra de Estrela, który podobnie, jak bundz, przygotowany jest z mleka owczego.
Podium zamknęła włoska Burrata, która szturmem podbija serca i kubki smakowe wielu smakoszy, także w Polsce. W pierwszej piątce znalazł się jeszcze francuski półtwardy ser, z niepasteryzowanego mleka krowiego, czyli Reblochon oraz kremowe włoskie Stracchino di Crescenza.
Francuz oburzeni rankingiem najlepszych serów świata
Polski akcent w pierwszej dziesiątce nie wywołał, aż tak żywych emocji, jak zdecydowana przewaga serów włoskich nad francuskimi w tej części zestawienia. W dniu publikacji wyników w czołowej dziesiątce zobaczyć mogliśmy 8 serów z Włoch i żadnego z Francji.
Oburzenie koneserów sera francuskiego nie wpłynęło na ranking. Twórcy Taste Atlas przypomnieli, że liczą się głosy zwykłych ludzi i najwidoczniej preferują oni wyroby włoskie.
Sera na pewno nie może zabraknąć w kultowym mac & cheese, choć tu raczej postawimy na inne gatunek niż czołowe europejskie pozycje. Także grillowany arbuz będzie potrzebował innego wykończenia.
Źródło: tvn24, sukces.rp