Smakosze.pl Przepisy Wydrąż jabłka i zalej je ciastem. Szarlotka i jabłecznik mogą się schować
Fot. YouTube/Einfache-Rezepte

Wydrąż jabłka i zalej je ciastem. Szarlotka i jabłecznik mogą się schować

4 listopada 2024

Masz ochotę na pyszny deser? W takim razie sięgnij po jabłka. Zrób też apetyczne ciasto, a już wkrótce na Twój stół wjedzie prawdziwy przysmak.

Jabłka w cieście polecają się na deser

Zwykle z jabłek robiłam pyszną szarlotkę. Dalej podaje jabłka na deser , ale teraz już nieco inaczej. Wszystko dzięki prostemu przepisowi, z którego przyrządzam ten przysmak . Wystarczy, że wydrążę owoce, zaleję je ciastem, posypię migdałami i upiekę.

Wkrótce z piekarnika wyciągnę pyszne jabłka w cieście. Wypiek wyrasta doskonale, a deser po prostu zachwyca smakiem. Takiego rarytasu trudno sobie odmówić . Przepis można zobaczyć na kanale YouTube Einfache Rezepte. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.

deser
Fot. YouTube/Einfache-Rezepte
Zeskanuj przy zakupach aplikację Lidl Plus, a dostaniesz je za darmo. Trzeba się spieszyć, akcja nie trwa wiecznie

Jak zrobić jabłka w cieście?

Składniki:

  • 6 jabłek
  • sok z cytryny
  • ½ szklanki masła
  • 1 ¼ szklanki cukru pudru
  • 4 jajka
  • ½ szklanki chudego twarogu
  • ¾ szklanki śmietanki 30%
  • ¼ łyżeczki laski wanilii

Składniki na spód:

  • ¾ szklanki masła
  • 2 ½ szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko

Przygotowanie deseru zacznij od zrobienia spodu. Do misi wsyp mąkę, dodaj proszek do pieczenia, sól i cukier puder. Wymieszaj suche składniki. Dołóż masło, jajko i ubijaj. Ciasto wyrabiaj przez kilka minut. Potem zawiń w folię spożywczą i włóż na 30 minut do lodówki , by stężało.

Po upływie tego czasu ciasto wyjmij z lodówki, podziel na dwie części i rozwałkuj. Jedną część wyłóż na dno blachy z papierem do pieczenia. Potem drugą częścią wyłóż boki formy . Zrób nakłucia widelcem na cieście położonym na dnie. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 10 minut.

Deser najlepszy na jesień

W tym czasie zajmij się jabłkami. Obierz je i wydrąż. Przełóż do miski i wlej sok z cytryny. Jabłka ułóż na cieście w blasze z ciastem wyjętej z piekarnika . Teraz zrób ciasto, którym zalejesz owoce. Masło ubij z cukrem pudrem, jajkami, twarogiem, śmietanką i wanilią.

Ciastem zalej jabłka w blasze. Piecz w 160 stopniach przez 50 minut. Jabłka w cieście wychodzą pyszne i dosłownie rozpływają się w ustach . Wypiek pięknie wyrasta i zawsze się udaje. Taki deser z jabłek najlepiej smakuje jesienią. Pisaliśmy o tym, jak przygotować sałatkę jarzynową z przepisu babci. Polecaliśmy przepis na rosół na wyjątkowym mięsie.

deser
Fot. YouTube/Einfache-Rezepte
Kiszone buraki wyjdą przepyszne. Trzymaj się jednej, żelaznej zasady
Przed andrzejkami piekę dwie blachy. To ciasto znika w sekundę, nie można mu się oprzeć
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy