Smakosze.pl Porady Wyjmij z lodówki i wlej do storczyka. Będzie rósł jak szalony
Wyjmij z lodówki i wlej do storczyka. Będzie rósł, jak szalony

Wyjmij z lodówki i wlej do storczyka. Będzie rósł jak szalony

30 listopada 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Swojego storczyka podlewasz tylko wodą? Takie działanie może nie wystarczyć. Na szczęście wystarczy dodać jeden produkt, który masz w kuchni. Sposób jest zaskakujący, a przy tym bardzo skuteczny.

Storczyki w każdym domu

Storczyk jest kwiatem, który skradł serca miliony Polek i Polaków . Roślina swoim pięknem i elegancją zachwyca na tyle, że każdy chce mieć go we własnym domu. W dodatku kwiat nie wymaga wiele i jest prosty w obsłudze. Mimo wszystko warto wspomóc jego rozwój .

Choć storczyk cieszy się ogromną popularnością, nie każdy wie, jak się odpowiednio nim zająć . Regularne podlewanie wodą nie wystarczy. Kwiat powinien być podlewany także inną miksturą. Przygotujesz ją z produktu, który prawie każdy ma lodówce.

łupiny.jpg
Fot. Canva/Zndrson
To będą drogie święta. Takich cen karpia jeszcze nie było

Czym podlewać storczyka?

Wielu twierdzi, że kwiaty są jak inne rośliny i wystarczy od czasu do czasu podlać lub skropić je wodą . Takie myślenie jest błędne, bo każdy kwiat, nawet tak niewymagający, jak storczyk, potrzebuje odpowiedniej opieki.

Można mu ją zapewnić, podlewając go wywarem z łupin czerwonej cebuli. Dzięki temu storczyk odwdzięczy ci się niezwykłą urodą . Poniżej znajdziesz instrukcję przygotowania wywaru.

Jak przygotować wywar z łupin cebuli dla storczyka?

Do przygotowania wywaru będziesz potrzebować łupiny z jednej czerwonej cebuli oraz około litr wrzątku. Łupiny umieść w pojemniku, a następnie zalej je gorącą wodą. Pojemnik szczelnie zamknij i owiń ścierką.

Przechowuj go w zacienionym i chłodnym miejscu przez trzy dni . Po tym czasie przecedź wywar przez gazę, przelej do butelki i podlewaj storczyka. Stosuj tę metodę regularnie, a szybko zauważysz efekty.

Sprawdź także przepis na surówkę oraz dowiedz się, co zmieni się w sklepach w nowym roku .

storczyk.jpg
Fot. Canva/howo
Rozkładam na blaszce 3 produkty, sypię przyprawy i obiad mam z głowy. Mąż i dzieci zawsze proszą o dokładki
Dodaję kilka łyżek pod masę z jabłkami. Wychodzi z tego najlepsza szarlotka na świecie
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy