Wymieszaj z coca - colą i zanurz w nim schabowe. Mięso będzie kruche i soczyste
Kotlety schabowe będą smakowały jeszcze lepiej. Zamiast moczyć mięso w mleku, przygotuj marynatę, która zagwarantuje jeszcze lepszy smak tradycyjnego dania. Składniki, z których ją przygotujesz, na pewno cię zaskoczą, ale tylko dzięki nim schabowe będą smakowały doskonale i nie będą zbyt twarde. Poznaj przepis, a kotletów już nigdy nie przyrządzisz inaczej.
Kotlety schabowe, czyli klasyka spotyka nowoczesność
Kotlety schabowe należą do tradycyjnych dań polskiej kuchni. Wydawać by się mogło, że klasyki zmieniać nie wolno, ale to zasada, która kuchni się nie tyczy. Szczególnie że obecnie popularne i modne jest odkrywanie tradycyjnych smaków w nowym wydaniu.
Między innymi z tego powodu postanowiliśmy zaprezentować nietypową marynatę do kotletów schabowych. Dzięki niej staną się o wiele smaczniejsze i delikatniejsze. Jak to możliwe? Wszystko za sprawą jednego, niestandardowego składnika. Smak schabowych i zachwyt domowników podczas obiadu gwarantowany.
Nietypowa marynata do schabowych
Praktycznie każda kucharka, jak i kucharz wie, jak przygotować kotlety schabowe, aby były smaczne i miękkie. Większość z nich stosuje podstawowe przyprawy, czyli pieprz oraz sól, a dodatkowo moczą mięso w mleku, aby je zmiękczyć.
Nikt z nich jednak nie wie, że można sprawić, iż schabowe będą smakowały jeszcze lepiej. Okazuje się, że kotlety należy przygotowywać w marynacie z napoju coca-cola i mieszanki przypraw. Połączenie, choć nietypowe naprawdę działa, bo gwarantuje pełnię smaku. O tym, w jakich proporcjach mieszać składniki na marynatę i jakie przyprawy będą niezbędne, dowiesz się, sprawdzając listę umieszczoną poniżej. Trzymaj się podanych wytycznych, a schabowe będą nie do pobicia.
Składniki:
- ½ szklanki napoju coca-cola
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka chilli
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 jajko
- 5 plastrów schabu
- bułka tarta
- olej
Przepis na kotlety schabowe w marynacie z coca-coli
Przygotowanie marynaty rozpocznij od wbicia do miski jajka. Następnie wlej colę i wsyp po łyżeczce przypraw. Wymieszaj ze sobą składniki. Do miski przełóż plastry schabu i dokładnie obtocz je w marynacie. Pozostaw je na około 2 godziny.
Po upłynięciu podanego czasu każdy kawałek obtocz z dwóch stron w bułce tartej. Następnie na patelni rozgrzej olej i ułóż na niej kotlety. Smaż je z dwóch stron, do momentu zarumienienia na złoty kolor. Usmażone kotlety schabowe podawaj na obiad w towarzystwie ziemniaków i dobrej surówki.
Sprawdź także, jaki owoc zawiera sporo pestycydów oraz wypróbuj przepis na cenny syrop z cebuli .