Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Lata temu ta sałatka królowała na stołach. Przepis stworzyła sama Kalina Jędrusik
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 11.01.2025 15:27

Lata temu ta sałatka królowała na stołach. Przepis stworzyła sama Kalina Jędrusik

Sałatka i Kalina Jędrusik
Fot. Canva, Edward Hartwig - Narodowe Archiwum Cyfrowe, sygn. 3/42/0/2/168

Ta sałatka z pęczaku ma styl i klasę podobnie jak aktorka, która dała jej początek. I podobnie jak o samej Kalinie Jędrusik, nietuzinkowej artystce, warto pamiętać o tym przepisie. Jest jednym z wielu, którymi podobno słynęła, ale dziś tym właśnie jednym, zasługującym na miano Sałatki Kaliny Jędrusik.

Sałatka Kaliny Jędrusik

Jędrusik była aktorką owianą ciekawą, skomplikowaną legendą. Urodziła się w inteligenckim domu, a jej ojciec był nauczycielem i przedwojennym senatorem. Pewnie stąd wzięła się klasa artystki, a tę rozpoznajemy czasem po tym, jakie przyjęcia wydaje.

Potrawy serwowane przez Jędrusik miały więc swoją sławę. Niektóre przepisy były w obiegu szeptanym, inne trafiały do publikacji. Jeden z nich, przepis na sałatkę z pęczakiem, przypomniała w „Kuchennych Rewolucjach” Magda Gessler, która wprowadziła je do menu restauracji mieszczącej się w dawnym budynku kina.

sałatka z zieleniną

Wyjmij z szafki kuchennej i dodaj kroplę płynu do naczyń. Palniki będą lśniły jak nowe

Sałatka z pęczakiem

Sałatka Kaliny Jędrusik zasługuje na uwagę nie tylko ze względu na postać aktorki, lecz także swoje własne właściwości odżywcze. Pęczak to popularna kasza, sycąca i bogata w błonnik. Odpowiednio potraktowana, może zmienić się nawet w produkt podobny do risotto.

Składniki

  • 1 szklanka pęczaku
  • 2 surowe ogórki
  • 1 ząbek czosnku
  • Po 1 małym pęczku natki, szczypiorku i koperku
  • 50 ml oliwy
  • 25 ml octu winnego lub soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • Sól, pieprz

Pęczak i winegret

Kaszę pęczak płuczemy, zalewamy wodą dwukrotnej objętości, solimy. Gotujemy al dente, by kasza wypiła całą wodę. Odstawiamy do przestudzenia.

Do słoiczka wlewamy oliwę, ocet, dodajemy sól, pieprz. Przeciskamy przez praskę czosnek. Słoik zakręcamy i energicznie wstrząsamy, by składniki połączyły się w emulsję.

Ogórki obieramy, jeśli skóra jest twarda, i kroimy w drobną kostkę. Zieleninę płuczemy i siekamy.

Składniki łączymy w misce, zalewamy winegretem i odstawiamy do lodówki. Sałatka jest gotowa po 2 godzinach, kiedy smaki się przegryzą.

Wypróbuj też przepis na surówkę z marchewki i buraka i poznaj bliżej zdrową kaszę owsianą

sałatka z pęczakiem i pomidorami