Wymieszaj z jogurtem i dodaj banany. Po chwili zyskasz obłędnie smaczne śniadanie
Placki bananowe są idealnym pomysłem na słodkie śniadanie. Sycący owoc dodany do ciasta jogurtowego sprawi, że danie będzie pięknie pachniało i zachwyci delikatnym karmelowym kolorem. Wykonanie jest niesamowicie proste. Musicie spróbować.
Przepis na smaczne placki bananowe
Śniadaniowy przysmak z bananami dobrze sprawdzi się, gdy nie wiemy co zrobić z owocami, które już wymagają zjedzenia. Obfitują one w cukier, więc, przygotowując placuszki, decyzję o dosłodzeniu masy warto podjąć po jej spróbowaniu. W ten sposób uzyskamy najlepsze efekty.
Składniki:
- 2 dojrzałe banany
- 400 g jogurtu naturalnego
- 2 duże jaja lub 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 220 g mąki pszennej tortowej
- 20 g cukru pudru (opcjonalnie)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- kilka kropel esencji waniliowej (można pominąć)
- olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić placki bananowe? Przepis jest bardzo prosty
W dużej misce umieszczamy jogurt naturalny oraz jajka. Dokładnie je ze sobą łączymy. Dodajemy przesianą przez sito mąkę tortową, proszek do pieczenia i sól. W tym momencie wlewamy także esencję waniliową , jeśli jej używamy. Mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta.
Banany obieramy ze skórki i kroimy w niewielką kostkę. Wrzucamy do masy i blendujemy . Jeśli uznamy, że ciasto nie jest dość słodkie, wsypujemy cukier puder i ponownie mieszamy. Placki bananowe smażymy na niewielkiej porcji dobrze rozgrzanego oleju rzepakowego do zrumienienia z obu stron.
Wskazówka: używając namoczonego w 6 łyżkach wrzątku siemienia lnianego oraz jogurtu sojowego zamiast naturalnego przygotujecie w pełni wegańską wersję placków bananowych.
Jak podać placki bananowe?
Słodki posiłek świetnie smakuje z dodatkiem wszelakich dżemów i konfitur owocowych. Warto też dodać łyżkę domowego masła orzechowego , która sprawi, że danie będzie bardziej sycące.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na pyszne śniadaniowe placki. Szczególnie polecamy nietypowe racuchy na maślance — są niesamowicie puszyste. Sprawdźcie też koniecznie wersję bez dodatku nabiału — zaskoczy was delikatnością.