Smakosze.pl Przepisy Wymieszaj z jogurtem i dodaj banany. Po chwili zyskasz obłędnie smaczne śniadanie
canva/Imágenes de Hassel

Wymieszaj z jogurtem i dodaj banany. Po chwili zyskasz obłędnie smaczne śniadanie

9 kwietnia 2023

Placki bananowe są idealnym pomysłem na słodkie śniadanie. Sycący owoc dodany do ciasta jogurtowego sprawi, że danie będzie pięknie pachniało i zachwyci delikatnym karmelowym kolorem. Wykonanie jest niesamowicie proste. Musicie spróbować.

Przepis na smaczne placki bananowe

Śniadaniowy przysmak z bananami dobrze sprawdzi się, gdy nie wiemy co zrobić z owocami, które już wymagają zjedzenia. Obfitują one w cukier, więc, przygotowując placuszki, decyzję o dosłodzeniu masy warto podjąć po jej spróbowaniu. W ten sposób uzyskamy najlepsze efekty.

Składniki:

  • 2 dojrzałe banany
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 2 duże jaja lub 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 220 g mąki pszennej tortowej
  • 20 g cukru pudru (opcjonalnie)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • kilka kropel esencji waniliowej (można pominąć)
  • olej rzepakowy do smażenia
Wymieszaj z majonezem i natrzyj nim schab. Pieczeń wyjdzie idealnie soczysta

Jak zrobić placki bananowe? Przepis jest bardzo prosty

W dużej misce umieszczamy jogurt naturalny oraz jajka. Dokładnie je ze sobą łączymy. Dodajemy przesianą przez sito mąkę tortową, proszek do pieczenia i sól. W tym momencie wlewamy także esencję waniliową , jeśli jej używamy. Mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta.

Banany obieramy ze skórki i kroimy w niewielką kostkę. Wrzucamy do masy i blendujemy . Jeśli uznamy, że ciasto nie jest dość słodkie, wsypujemy cukier puder i ponownie mieszamy. Placki bananowe smażymy na niewielkiej porcji dobrze rozgrzanego oleju rzepakowego do zrumienienia z obu stron.

Wskazówka: używając namoczonego w 6 łyżkach wrzątku siemienia lnianego oraz jogurtu sojowego zamiast naturalnego przygotujecie w pełni wegańską wersję placków bananowych.

Jak podać placki bananowe?

Słodki posiłek świetnie smakuje z dodatkiem wszelakich dżemów i konfitur owocowych. Warto też dodać łyżkę domowego masła orzechowego , która sprawi, że danie będzie bardziej sycące.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na pyszne śniadaniowe placki. Szczególnie polecamy nietypowe racuchy na maślance — są niesamowicie puszyste. Sprawdźcie też koniecznie wersję bez dodatku nabiału — zaskoczy was delikatnością.

Placki bananowe są świetne.png
canva/pixelshot
Jak uratować zbyt kwaśny żurek? Pomocny będzie niepozorny produkt
Pierogi wielkanocne z Podlasia zachwyciły Makłowicza. Ten farsz jest hitem
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy