Smakosze.pl Przepisy Wymieszaj z musztardą francuską i zalej nią kapustę pekińską. Surówka będzie smakować jak marzenie
canva/Saharosa40, Olga Kriger

Wymieszaj z musztardą francuską i zalej nią kapustę pekińską. Surówka będzie smakować jak marzenie

28 marca 2023

Surówka z kapusty pekińskiej może być pełna charakteru. Wystarczy, że do sosu na bazie majonezu i śmietany dodacie nieco wyrazistej musztardy francuskiej. Połączenie skradnie niejedno serce, a wykonanie jest bardzo proste. Musicie spróbować.

Przepis na znakomitą surówkę z kapusty pekińskiej

Sekretem uzyskania smakowitego dodatku do obiadu czasami może być zaledwie jeden składnik. Tak jest w przypadku surówki, którą dziś wam prezentujemy. Smak chrupiącej kapusty pekińskiej podkreśla sos z dodatkiem musztardy francuskiej.

Składniki:

  • 1 kapusta pekińska o masie powyżej 1 kg
  • 20 ml soku z cytryny
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 4 łyżki majonezu np. wegańskiego
  • 200 ml śmietany 18%, klasycznej lub kokosowej
  • 5 łyżeczek musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
  • sól i pieprz w ilości do smaku
Pyszny domowy baleron bije na głowę inne wędliny. Obejdzie się bez wędzenia

Jak zrobić pełną charakteru surówkę z kapusty pekińskiej?

Zaczynamy od dokładnego oczyszczenia kapusty pekińskiej i usunięcia głąba oraz zgrubień. Szatkujemy ją i przenosimy do większej miski. Warzywo posypujemy solą oraz pieprzem. Dodajemy sok z cytryny oraz oliwę z oliwek.

W osobnym naczyniu łączymy majonez, śmietanę, musztardę francuską oraz miód. Przenosimy go do surówki.

Wskazówka: korzystając z kokosowej śmietany, syropu klonowego i majonezu z aquafaby przygotowujecie w pełni wegańską odsłonę przysmaku. Jest jeszcze lepsza niż z klasycznymi wyrobami.

Jak podać surówkę z kapusty pekińskiej?

Jak każdą surówkę, tę również warto zaserwować do obiadu. Będzie szczególnie dobra w towarzystwie ryżu czy delikatnej w smaku kaszy oraz waszych ulubionych kotletów — także tych wegańskich czy wegetariańskich.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na znakomite surówki. Szczególnie polecamy nietypową wersję colesława z czerwoną kapustą . Być może skusi was też pyszne połączenie selera i rodzynek .

Surówka jest równie smaczna co kiszona kapusta pekińska.png
canva/SherSor
Nie do wiary, co Lewandowska dodaje do pomidorówki. Nikomu nie przyszłoby do głowy
Gessler pokazała przepis na ciasto na pierogi. Ta czynność jest kluczowa
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy