Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pyszny domowy baleron bije na głowę inne wędliny. Obejdzie się bez wędzenia
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 28.03.2023 10:43

Pyszny domowy baleron bije na głowę inne wędliny. Obejdzie się bez wędzenia

domowy baleron bez wędzenia
Screen z filmu pochodzi z kanału Nomart.pl na YouTube

Baleron z karkówki wieprzowej smakuje o wiele lepiej niż kupne wędliny. Jest soczysty, aromatyczny i delikatny. Do jego przygotowania potrzebujesz mięsa i mieszanki aromatycznych przypraw. Baleron jest gotowy po 10 dniach.

Domowy baleron zrobisz bez wędzenia

Do przygotowania baleronu i innych wędlin zwykle potrzebne jest urządzenie do wędzenia. Mało kto wie, że smaczne, soczyste mięso do chleba można zrobić inaczej. Karkówkę marynujemy w przyprawach, a następnie gotujemy.

Do domowego baleronu koniecznie wybierzmy dobrej jakości karkówkę wieprzową. Cały kawałek obtaczamy w aromatycznej mieszance przypraw i wstawiamy do pojemnika z wodą, a następnie do lodówki na 10 dni.

Mięso na baleron musi być dokładnie przykryte wodą, wtedy zachowa świeżość i smak. Po 10 dniach karkówkę gotujemy przez 2 godziny, studzimy i możemy kroić. Baleron jest soczysty, delikatny i przepyszny.

 

Nie do wiary, co Lewandowska dodaje do pomidorówki. Nikomu nie przyszłoby do głowy

Przepis na baleron gotowany

Składniki:

  • 2 kg karkówki wieprzowej
  • 50 g soli peklowej
  • 10 ziaren pieprzu
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • łyżka cukru
  • łyżka suszonego majeranku
  • łyżeczka suszonego rozmarynu
  • łyżka suszonego czosnku
  • łyżka suszonego tymianku
  • 1,5 l przegotowanej, przestudzonej wody

Jak zrobić domowy baleron?

Sól, pieprz, czosnek, paprykę, rozmaryn, cukier, ziele angielskie, majeranek i tymianek włóż do moździerza i dokładnie utrzyj. Przygotowaną mieszanką przypraw natrzyj mięso i przełóż do siatki wędliniarskiej. 

Karkówkę włóż do dużego, zamykanego pojemnika na żywność. Wlej wodę, aby mięso zupełnie było w niej zanurzone i wstaw do lodówki na 10 dni. Po tym czasie karkówkę przełóż do dużego garnka z gotującą się wodą. Gotuj około 2 godziny. Po ostudzeniu baleron przechowuj w lodówce.

Zamiast gotowych wędlin, przygotuj schab pieczony ze śliwką i domową szynkę. Nie ma lepszych dodatków do pieczywa. 

baleron.jpg
canva/photomile