Pyszny domowy baleron bije na głowę inne wędliny. Obejdzie się bez wędzenia
Baleron z karkówki wieprzowej smakuje o wiele lepiej niż kupne wędliny. Jest soczysty, aromatyczny i delikatny. Do jego przygotowania potrzebujesz mięsa i mieszanki aromatycznych przypraw. Baleron jest gotowy po 10 dniach.
Domowy baleron zrobisz bez wędzenia
Do przygotowania baleronu i innych wędlin zwykle potrzebne jest urządzenie do wędzenia. Mało kto wie, że smaczne, soczyste mięso do chleba można zrobić inaczej. Karkówkę marynujemy w przyprawach, a następnie gotujemy.
Do domowego baleronu koniecznie wybierzmy dobrej jakości karkówkę wieprzową. Cały kawałek obtaczamy w aromatycznej mieszance przypraw i wstawiamy do pojemnika z wodą, a następnie do lodówki na 10 dni.
Mięso na baleron musi być dokładnie przykryte wodą, wtedy zachowa świeżość i smak. Po 10 dniach karkówkę gotujemy przez 2 godziny, studzimy i możemy kroić. Baleron jest soczysty, delikatny i przepyszny.
Nie do wiary, co Lewandowska dodaje do pomidorówki. Nikomu nie przyszłoby do głowy
Przepis na baleron gotowany
Składniki:
- 2 kg karkówki wieprzowej
- 50 g soli peklowej
- 10 ziaren pieprzu
- 3 ziarna ziela angielskiego
- łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- łyżka cukru
- łyżka suszonego majeranku
- łyżeczka suszonego rozmarynu
- łyżka suszonego czosnku
- łyżka suszonego tymianku
- 1,5 l przegotowanej, przestudzonej wody
Jak zrobić domowy baleron?
Sól, pieprz, czosnek, paprykę, rozmaryn, cukier, ziele angielskie, majeranek i tymianek włóż do moździerza i dokładnie utrzyj. Przygotowaną mieszanką przypraw natrzyj mięso i przełóż do siatki wędliniarskiej.
Karkówkę włóż do dużego, zamykanego pojemnika na żywność. Wlej wodę, aby mięso zupełnie było w niej zanurzone i wstaw do lodówki na 10 dni. Po tym czasie karkówkę przełóż do dużego garnka z gotującą się wodą. Gotuj około 2 godziny. Po ostudzeniu baleron przechowuj w lodówce.
Zamiast gotowych wędlin, przygotuj schab pieczony ze śliwką i domową szynkę. Nie ma lepszych dodatków do pieczywa.