Wymieszaj z ogórkami kiszonymi. Nie ma lepszego smarowidła do chleba, zastąpisz nim nawet masło
Kanapki to z pewnością posiłek, który wiele osób wybiera na śniadanie , czy też kolację . Ludzie stale sobie je urozmaicają w postaci łączenia nietypowych dodatków . Wybierają też często pasty , którymi bez problemu można posmarować świeże pieczywo. Ta pasta jest bardzo nietypowa, ale co najważniejsze, ludzie ją sobie chwalą .
Pasta ze słonecznika i ogórków kiszonych
Jeśli znudziły Ci się tradycyjne pasty takie jak jajeczna lub czosnkowa , ten przepis jest zdecydowanie dla Ciebie . Przede wszystkim warto próbować nowych smaków, szczególnie takich, które podbiją nasze podniebienia . Pasta ze słonecznika i ogórków kiszonych to świetny zamiennik masła , szczególnie jeśli ogórki kiszone są naszej własnej produkcji.
Z czego składa się taka pasta?
Pasta ze słonecznika i ogórków kiszonych to świetna odskocznia od tradycyjnych śniadań . Przyrządzenie takiego smarowidła do chleba jest bardzo proste.
Składniki:
- szklanka łuskanego słonecznika
- 3 średnie kiszone ogórki
- woda z kiszonych ogórków
- kilka gałązek koperku
- ewentualnie ząbek czosnek lub dwa
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego, zimnotłoczony lub inny
- wedle uznania szczypiorek
Jak zrobić pastę ze słonecznika i ogórków kiszonych?
Jeśli chcemy, aby pasta wyszła smaczna, musimy zacząć ją robić już dzień wcześniej . Mianowicie namaczamy na noc słonecznik. Rano wylewamy wodę i wypłukujemy. Dodajemy zarówno część ogórków jak i wodę, w której były umieszczone, a także czosnek i olej. Całość razem miksujemy . Jeśli jest taka potrzeba, możemy dolać wody. Jak już zmiksujemy, pozostaje nam tylko dorzucenie posiekanego koperku i drobno pokrojonych ogórków. Wszystko razem mieszamy i podajemy ze świeżym pieczywem.
Zobacz jaki składnik pasuje do pasty z tuńczyka i jajek . Sprawdź również smarowidło do chleba, które wzmacnia odporność .