Prosta pasta, która wzmacnia odporność. Doskonała do zup i sosów
Jak wzmocnić odporność? Najlepiej przygotuj pastę z kurkumy, która pysznie smakuje i jest niezwykle wartościowa dla zdrowia. Złota pasta jest dosłownie na wagę złota, dlatego włącz ją do swojej diety.
Złota pasta poprawi nie tylko odporność
Okres jesienno-zimowym jest prawdziwym wyzwaniem dla organizmu. Złe warunki pogodowe, infekcje i przeziębiania są zagrożeniem w tym czasie. Jednak można się przed nimi ustrzec i poprawić odporność. W tym celu należy sięgnąć po kurkumę, którą można kupić w niemal każdym sklepie spożywczym i markecie.
Tę przyprawę o intensywnie żółtej barwie dodaje się do potraw kuchni azjatyckiej. Warto też przyrządzić złotą pastę. Ma ona działanie przeciwutleniające, chroni przed stresem oksydacyjnym i wykazuje działanie przeciwzapalne. Kurkuma chroni przed chorobami cywilizacyjnymi, takimi jak choroby serca, zawały i otyłość. Ta popularna przyprawa doskonale poprawia też odporność.
Obierz cebulę i połóż ją na pokrywce od słoika. Patent na medalKurkuma w naszej diecie
Kurkuma reguluje ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Pozytywnie działa na układ pokarmowy, wspiera trawienie i pracę jelit. Co ważne, ta przyprawa poprawia pamięć, koncentrację i funkcjonowanie układu nerwowego. Z kurkumy w prosty sposób można przygotować złotą pastę. Z dodatkiem pieprzu złota pasta zwiększa działanie kurkumy.
Pieprz ma też działanie bakteriobójcze i rozgrzewające. Pomaga zwalczyć infekcja, pokręca metabolizm, wspomaga trawienie i ma właściwości przeciwbólowe. Złota pasta polecana jest osobom, które chcą wzmocnić odporność i cierpią na nawracające przeziębienia i infekcje. Pomoże osobom, które mają wysoki poziom cholesterolu, wysokie ciśnienie i borykają się z insulinoopornością.
Jak zrobić złotą pastę?
Składniki:
- 1 szklanka wody
- 125 g kurkumy w proszku
- ⅓ szklanki dobrej oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka kardamonu
Przygotowanie złotej pasty zacznij od wlania wody do garnka, wsypania kurkumy i zagotowania. Zmniejsz ogień i mieszaj do powstania pasty. Zostaw do ostygnięcia, wlej oliwę, wsyp przyprawy i wymieszaj. Przełóż do wyparzonego wcześniej słoika.
W lodówce złotą pastę przechowuj do 3 tygodni. Jak stosować pastę z kurkumy? Można po nią sięgać 2 razy dziennie. Wystarczy ¼ łyżeczki pasty dodana do napojów lub dań. Złota pasta pasuje do zup, sosów, past kanapkowych, kawy, mleka i herbaty. Pisaliśmy o doskonałym makowcu od siostry Anastazji. Polecaliśmy przepis na schab z morelami na Święta.
Źródło: terazgotuje.pl