Wbij jajka do miski, wrzuć czosnek i odpal blender. Ten przepis wymyślił jakiś geniusz
Oto prosty przepis na smażone pieczywo czosnkowe. Będzie świetną imprezową przekąską. Doskonale komponuje się z dipami jogurtowymi, a zaserwowane z talerzami i miseczkami rozmaitych przekąsek składa się na świetne imprezowe menu.
Smażone pieczywo czosnkowe
Rozmaite warianty pieczywa czosnkowego różnią się wieloma aspektami. Jednym z nich jest jednak sposób, w jaki dodajemy czosnku do (lub na) ciasto. Czy są to posiekane ząbki zagniecione z drożdżową masą? A może sproszkowana wersja posypana na wierzch?
W tym przepisie dostajemy zupełnie nietypowe rozwiązanie. Czosnek jest potraktowany blenderem i staje się niewyczuwalnym co do faktury, ale w smaku jak najbardziej, składnikiem ciasta. Pieczenie łagodzi zaś jego smak i dodaje nieco jakby karmelowego aromatu.
Żadne kopytka, te kluski są o niebo lepsze. Obiad mam w 5 minutZblenduj jajka z czosnkiem
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Aziza gotovit. Pieczywo smażymy na dowolnym tłuszczu – Aziza używa oleju roślinnego, ale świetnie sprawdzi się tu masło klarowane, które doda nieco śmietankowego posmaku.
Składniki
- 300 g mąki
- 150 ml kefiru
- 2 jajka
- 6 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- Sól, tłuszcz do smażenia
Przepis na chlebek czosnkowy
Czosnek obieramy z łupinek, wrzucamy do miski i wbijamy jajko. Blendujemy na dobrze napowietrzoną masę. Dodajemy kefir, solimy i jeszcze raz blendujemy, aż składniki się połączą.
Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Zagniatamy ciasto, aż przestanie się kleić do rąk. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i jeszcze raz wyrabiamy.
Ciasto przenosimy na stolnicę posypaną mąką. Formujemy z niego kulkę, owijamy folią spożywczą i odstawiamy na 20 minut, by odpoczęło.
Po tym czasie formujemy z ciasta placek gruby na ok. 1-2 cm i o średnicy odpowiadającej patelni. Placek dzielimy na 8 trójkątów. Na patelni rozgrzewamy grubą warstwę tłuszczu.
Chlebek smażymy, aż będzie rumiane z obu stron, przewracając tylko raz. Podajemy jeszcze gorące, choć równie dobrze smakuje na zimno. Serwujemy z ulubionymi dipami.
Wypróbuj też przepisy na jajko sadzone z mikrofalówki i kiszone cytryny.