Przez to ogórki kiszone wychodzą puste w środku i pleśnieją. Błędy sporo kosztują
Otwierasz słoik z ogórkami kiszonymi, a tam przykra niespodzianka - są puste w środku lub pokryte pleśnią. Wszystkiemu winne są częste błędy. To przez nie ogórki zamiast w surówce, lądują w koszu. Całe szczęście łatwo ich uniknąć.
Ogórki kiszone - ulubiona kiszonka Polaków
Ogórki kiszone to od lat ulubione przetwory Polaków. Chętnie dodajemy je do zup, surówek i sałatek, w tym kultowej jarzynowej. Przygotowanie tego smakołyku nie jest skomplikowane. Należy jednak pamiętać o kilku ważnych zasadach. W przeciwnym razie czeka nas kulinarna wpadka - nasze kiszonki wyjdą puste w środku lub pleśnieją. Zdecydowanie nie życzymy nikomu takiej sytuacji, dlatego zdradzamy jak jej uniknąć. Z tymi wskazówkami ogórki kiszone zawsze się udają!
Jajecznica po góralsku syci na długie godziny. Idealna na śniadanie w mroźny dzieńDlaczego ogórki kiszone wychodzą puste w środku?
Wiele osób nie przykłada wagi do jakości ogórków do kiszenia. Przez to mogą one wyjść puste w środku. Lepiej nie kupować ich w supermarketach, ponieważ nie wiemy jakiego są pochodzenia. Najlepiej wybierać te z zaufanych źródeł. Szczególnie prosto od rolnika. Warto sięgać po młode ogórki bez twardej skórki. Może ona wskazywać na intensywne nawożenie, co niestety odbija się na smaku warzyw. Unikajmy również przerośniętych ogórków do kiszenia. Straciły one część wody i mają mniej elastyczny miąższ.
Zajmij się kiszeniem ogórków tuż po ich zakupie. Nie czekaj ani chwili. Przed kiszeniem pamiętaj też o namoczeniu warzyw w zimnej wodzie. Dzięki temu będą jędrne. Puste ogórki kiszone to niejedyny problem. Co robić, aby nie pleśniały w słoiku? Odpowiedź poniżej.
Dlaczego ogórki kiszone pleśnieją?
Ogórków kiszonych, które są pokryte pleśnią nie należy kategorycznie spożywać. Pleśń zazwyczaj pojawia się na nich punktowo i charakteryzuje się szarym, niebieskim lub zielonym kolorem. Spleśniałe ogórki mają też nieprzyjemny i dość intensywny zapach. Powodem takiej sytuacji jest dość częsty błąd podczas kiszenia ogórków.
Chodzi o niedokładne przykrycie ogórków zalewą. Wiele osób zapomina, że pełni ona ważną funkcję - chroni przed dostępem tlenu. Ogórki powinny być w niej zanurzone. Warto pamiętać też o tym, że muszą być one ułożone ciasno w słoiku. Dlatego, nie wypłyną na powierzchnię zalewy.
Na naszej stronie znajdziesz wiele cennych porad m.in. jak rozmrozić mięso oraz jak wykorzystać skórki z pomarańczy.