Smakosze.pl Przepisy Wypełnij rurki pysznym nadzieniem. Zapieczone w sosie z serem są znakomite
YouTube/@Einfache Rezepte

Wypełnij rurki pysznym nadzieniem. Zapieczone w sosie z serem są znakomite

8 lutego 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Koniecznie zrób danie z tego przepisu. Jest lepsze niż zwykłe spaghetti z sosem bolońskim i nie zajmuje wiele czasu. Dla tego ciągnącego się sera i makaronu warto zaryzykować.

Makaron inny niż wszystkie

To nie przepis na mięsny sos z makaronem. Tutaj mięsne nadzienie trafi do środka makaronu. Całość, według przepisu, będzie zapieczona pod osłoną sosu i sera. Mimo że przypomina cannelloni jest czymś zupełnie innym.

W tym przepisie mięso przed umieszczeniem w makaronowej rurce jest surowe, a dopiero później gotowane i pieczone w sosie. Nie martw się, że przez to może coś pójść nie tak. Ja dla swojej rodziny od dłuższego czasu robię je według tego przepisu i jeszcze ani razu się nie zawiodłem. Nie ma co zwlekać, bierzmy się za przygotowanie.

rurki z makaronu.jpg
Canva/@MychkoAlezander
Zawodowy pszczelarz zdradził, jak najlepiej przechowywać miód. Większość osób popełnia podstawowy błąd

Co będzie potrzebne?

Zanim zaczniesz, nie zapomnij sprawdzić, czy masz wszystkie potrzebne składniki. Najważniejszymi są oczywiście odpowiedni makaron, ale też mielone mięso. Reszta to tylko dodatki, ale równie istotne. Zatem niczego nie pomiń. Podobny przepis znajdziesz na kanale Einfache Rezepte, skąd pochodzą zdjęcia w tym artykule.

Składniki:

  • 0,5 kg mielonego mięsa
  • 500 g makaronu typu cannelloni
  • 40 g śmietany 18%
  • 30 g koncentratu pomidorowego
  • 80 ml wody
  • 100 g suchego sera mozzarella
  • 1 duża cebula
  • pieprz
  • sól

Przepisy na nadziewany makaron

Zacznij od obrania i pokrojenia w drobną kostkę cebuli . Następnie zeszklij ją na patelni na rozgrzanej oliwie. Mięso przełóż do miski. Dodaj podsmażoną cebulę. Dopraw solą, pieprzem . Całość dokładnie wymieszaj.

Do nieugotowanych rurek makaronu włóż mięsny farsz . Możesz sobie pomóc i nakładać przez rękaw cukierniczy. Rurki z nadzieniem ułóż w naczyniu żaroodpornym .

Do miski przełóż śmietanę oraz przecier pomidorowy. Dolej wody i wymieszaj na jednolitą konsystencję . Następnie otrzymanym sosem zalej makaron z nadzieniem. Zapiekaj w temperaturze 180 stopni przez 45 minut . Na ostatnie 5 minut makaron posyp startym na dużych oczkach tarki serem i gotowe. Wystarczy podać domownikom i cieszyć się smakiem. Sprawdź, przepis na domowe żeberka oraz dowiedz się jak zabić obiad z kurczaka w mniej niż 30 minut .

sos do rurek.jpg
YouTube/@Einfache Rezepte
Wyrabiam mięso z tymi dodatkami i zawijam je w boczek. Nie znam nikogo, kto nie poprosiłby o dokładkę
W Tłusty Czwartek zajadasz chrust czy faworki? Wbrew pozorom te słowa nie są jednoznaczne
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy