Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wyrabiam mięso z tymi dodatkami i zawijam je w boczek. Nie znam nikogo, kto nie poprosiłby o dokładkę
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 08.02.2024 12:10

Wyrabiam mięso z tymi dodatkami i zawijam je w boczek. Nie znam nikogo, kto nie poprosiłby o dokładkę

Mielone w boczku
youtube.com/@meat.cookrate

Jedną z zalet mięsa mielonego jest jego wszechstronność. Ten przepis ukazuje pozornie zwykłe kotlety mielone od zupełnie nowej strony. Przygotowanie ich jest banalne i zajmuje dosłownie chwilę. Mięso wychodzi doskonale soczyste i obłędnie aromatyczne.

Kotlety na nowo

Plastry wędzonego boczku są prawdziwie magicznym składnikiem. Można zawinąć w nie niemal dosłownie cokolwiek, umieścić w nagrzanym piekarniku i po chwili cieszyć się pyszną i okazałą przekąską. Najczęściej przygotowujemy w ten sposób warzywa lub farsze oparte na serku. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by podejść do tematu od zupełnie innej strony.

Ten przepis to w zasadzie mięso z mięsem. Nawiązuje do klasyki polskiej kuchni – kotletów mielonych. Zamiast panierować je na chrupko w bułce tartej proponujemy jednak właśnie boczek. Po upieczeniu tworzy on chrupiącą skórkę, która uzależnia. Dlatego na jednym nigdy się nie kończy.

Mielone mięso w boczku
fot. youtube.com/@meat.cookrate
W Tłusty Czwartek zajadasz chrust czy faworki? Wbrew pozorom te słowa nie są jednoznaczne

Kotlety mielone w boczku

 Ten przepis sprawdzi się świetnie zarówno jako danie główne, jak i przekąska do jedzenia palcami w czasie imprezy. Podobny przepis można znaleźć na youtube na kanale Cookrate – Meat Recipies, skąd pochodzą zdjęcia do tego tekstu.

Składniki

  • 400 g mięsa mielonego
  • 10 plastrów boczku
  • 3 kromki chleba bez skóry
  • 100 ml mleka
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Pół pęczka pietruszki
  • 2 jajka
  • Łyżka musztardy
  • Sól, pieprz

Nietradycyjna metoda na mielone

Kromki chleba (może być czerstwy) zalewamy mlekiem. Kiedy cały wypiją, rozdrabniamy masę i dodajemy do mięsa.  Wstępnie łączymy.

Cebulę, pietruszkę i czosnek siekamy na drobne kawałki. Wszystkie składniki prócz boczku wyrabiamy na jednolitą masę. Kiedy będzie gotowa, formujemy z niej kotleciki w kształcie walca.

Każdy walec układamy na plastrze boczku i zawijamy, tworząc roladki. Kotleciki takie można smażyć, ale lepiej wstawić je do piekarnika. Piecze się je ok. 30 minut w temperaturze 190 stopni. Po tym czasie gotowe są do podania.

Do tego przepisu wypróbuj surówkę w chińskim stylu. Sprawdź też przepis na zapiekanki rodem z PRL-u.

przygotowanie mielonych
fot. youtube.com/@meat.cookrate