Smakosze.pl Przepisy Wyśmienita kiełbasa smażona z cebulą. 2 niecodzienne dodatki wzbogacają jej smak
canva/gbh007

Wyśmienita kiełbasa smażona z cebulą. 2 niecodzienne dodatki wzbogacają jej smak

17 października 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Kiełbasa smażona z cebulą jest prostym, smacznym daniem, które zwykle robimy na kolację. Będzie jeszcze smaczniejsza, kiedy doprawimy ją koncentratem pomidorowym i mieloną, ostrą papryką. Kiełbasa smażona podana z kromką świeżego chleba szybko nasyci nawet najbardziej głodnych.

Kiełbasę smażoną z cebulą na oleju zna chyba każdy mięsożerca. To proste i bardzo pożywne danie. Nie wszyscy jednak wiedzą, że gdy do kiełbasy dodamy również paprykę mieloną i koncentrat pomidorowy wymieszany z odrobiną wody, otrzymamy gęsty sos, który podkreśli smak popularnej potrawy.

Koncentrat pomidorowy musimy wymieszać z niewielką ilością zimnej wody, maksymalnie pół szklanki, żeby nie stracić smaku pomidorów. Koncentrat jest dość cierpki, dlatego też polecam wsypać na patelnię szczyptę cukru, który złagodzi jego smak. Cebula również będzie nieco łagodniejsza.

Kiełbasę smażoną z cebulą po przygotowaniu oprószmy solidnie natką pietruszki. Możemy doprawić ją również pieprzem lub większą ilością ostrej papryki, jeśli lubimy pikantne dania. Zrezygnujmy jednak z soli, ponieważ w kiełbasie jest jej naprawdę sporo.

Kiełbasa smażona z cebulą z niezwykłymi dodatkami

Składniki na 2 porcje:

  • 2 kawałki kiełbasy

  • 2 cebule

  • szczypta cukru

  • ostra papryka mielona do smaku

  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego

  • natka pietruszki

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić aromatyczną kiełbasę z cebulą?

Kiełbasę pokrój w plastry, a cebulę w piórka. Koncentrat wymieszaj ze 150 ml zimnej wody. Na oleju podsmaż kiełbasę, gdy się przyrumieni, dodaj cebulę i smaż na niedużym ogniu, aż się zeszkli. Na patelnię wlej koncentrat pomidorowy, całość oprósz delikatnie cukrem.

Dodaj również solidną porcją ostrej papryki i smaż, aż nadmiar wody odparuje, a sos zgęstnieje. Całe danie dopraw do smaku i posyp posiekaną natką pietruszki.

Pomysł na szybki obiad z kiełbasą? Aromatyczne leczo i szybki makaron z sosem pomidorowym .

Kiełbasa
canva/Marcio Tibilletti

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smakinatalerzu

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy