Smakosze.pl Przepisy Wystarczy mleko, kakao i owoce. Taki deser robię zawsze w weekendy
Fot. YouTube/Najlepsze jedzenie tutaj

Wystarczy mleko, kakao i owoce. Taki deser robię zawsze w weekendy

5 kwietnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Poznaj przepis na deser, który sprawdzi się w każdy wiosenny weekend. Jego wygląd, a przede wszystkim smak zaskoczy całą twoją rodzinę. Będziesz potrzebować tylko mleko i owoce, a w dodatku zrobisz go błyskawicznie. Nie zwlekaj, tylko poznaj przepis i zaskocz rodzinę wyśmienitym deserem.

Idealny deser na cieplejsze dni

Ten deser zawsze robię w wiosenne i letnie weekendy. Sprawdza się wtedy idealnie, bo nie jest ciężki, a w dodatku gasi pragnienie. Najlepsze jest jednak to, że do jego stworzenia nie będzie potrzebny piekarnik, a lodówka.

Przepis jest bardzo prosty, szybki, a co najważniejsze do jego przygotowania potrzebujesz tylko kilku składników. Nie są one drogie, ale dzięki nimi osiągniesz wspaniały smak tego deseru. W dalszej części znajdziesz listę z produktami oraz sam przepis.

ułożone owoce.jpg
Fot. YouTube/Najlepsze jedzenie tutaj
Makłowicz zamienia szczawiową w wykwintne danie. Ten patent to hit

Owoce i mleko to podstawa

Najważniejszym składnikiem tego deseru jest mleko. Odpowiednio przygotowane stanowi bazę słodkiej przekąski. Pozostaje składniki to owoce, które nadają ciastu słodyczy oraz świeżości. Wszystkie potrzebne produkty wraz z gramaturą znajdują się na liście poniżej. Zobacz co, będzie ci potrzebne i zaczynamy. Podobny przepis znajdziesz na kanale Najlepsze jedzenie tutaj , skąd pochodzą zdjęcia umieszczone w tym artykule.

Składniki:

  • 750 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 10 g proszku Agar
  • 20 g kakao
  • 1 banan
  • 2 kiwi
  • 2 brzoskwinie

Przepis na deser z mleka

Banana obierz ze skóry i pokrój go na mniejsze kawałki o grubości około 2 centymetrów . Kiwi obierz, a następnie przekrój na pół. Obrane brzoskwinie pokrój w ćwiartki.

Owoce ułóż w blaszce lub szklanym naczyniu. Zrób to, jak na zdjęciu powyżej. Do garnka wsyp cukier oraz proszek Agar. Zalej oba składniki mlekiem. Podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając, do momentu zagotowania.

Połową mleka z rozpuszczonym cukrem oraz Agarem zalej owoce i odstaw na 20 minut. Do drugiej połowy wsyp kakao i podgrzewaj do momentu rozpuszczenia się kakao. Kiedy się zagotuje, zdejmij z ognia i przelej do formy z owocami. Odstaw do lodówki na 1 godzinę w celu schłodzenia i stężenia. Gotowy deser krój na kawałki i podawaj domownikom. Na pewno będą zachwyceni. Sprawdź, jaka ryba jest najzdrowsza oraz poznaj przepis na niezwykłą surówkę z buraków .

masa kakaowa.jpg
Fot. YouTube/Najlepsze jedzenie tutaj
Polacy mają je za chwast, a ja robię z nich zupę. Jest wyśmienita, szczawiowa może się schować
Taką szybką zapiekankę robię, gdy mam mało czasu. To idealny obiad bez mięsa nie tylko na piątek
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy