Smakosze.pl Przepisy Z tym przepisem robię pączki dosłownie w 15 minut. Podstawą ciasta są najzwyklejsze serki homogenizowane
YouTube/@Sprint Cooking

Z tym przepisem robię pączki dosłownie w 15 minut. Podstawą ciasta są najzwyklejsze serki homogenizowane

16 stycznia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami. Jeżeli szukasz przepisu na szybkie pączki, to ten jest właśnie dla ciebie. Z nim w kilkanaście minut zrobisz uwielbiany smakołyk. Poniżej zdradzam, jak dokładnie powstaje to cudo.

Tłuste, ale nie zawsze słodkie

Jak myślisz Tłusty Czwartek, przed oczami od razu pojawiają się pączki. Zastanawiałaś się, dlaczego akurat pączki? Wiąże się to z historią powstania tego święta, które sięga czasów pogańskich.

Ludzie świętowali wtedy odejście zimy, a witali zbliżającą się wiosnę. Przygotowali z tej okazji ucztę podczas, której jedli tłuste mięsa, popijali je winem, a całość zagryzali pączkami. Spokojnie, nie były słodkie. Robiono je z ciasta chlebowego, a ich wnętrze wypełniała słonina. Było smacznie i bardzo tłusto.

pączek.jpg
Canva / piotr_malczyk
Moje mielone są cudnie soczyste dzięki prostemu dodatkowi. Na początku się krzywiłem, teraz nie robię już inaczej

Co ci będzie potrzebne?

Do przygotowania tych szybkich pączków będziesz potrzebować niewiele. Założę się, że pewnie wszystkie składniki masz w swojej lodówce.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 3 opakowania serków homogenizowanych
  • 250 g mąki pszennej
  • 5 g proszku do pieczenia
  • cukier puder
  • sól

Jak zrobić szybkie pączki?

Do miski wbij jajka, dodaj serek homogenizowany. Całość energicznie wymieszaj ręczną trzepaczką. Mąkę przesiej i dodaj do pozostałych składników. Dodaj proszek do pieczenia, szczyptę soli. Wszystko dokładnie wymieszaj na masę o jednolitej konsystencji.

Do garnka lub głębokiej patelni wlej olej. Musi go być na tyle dużo, aby pączki były w całości zanurzone . Łyżką nabierz gęste ciasto. Uformuj małą kulkę i z pomocą drugiej łyżki wrzuć do rozgrzanego oleju.

Smaż do momentu, aż pączki nabiorą złotą barwę . Wyłóż je na ręcznik papierowy i pozostaw do wystygnięcia. Na koniec posyp cukrem pudrem i gotowe .

Jak widzisz cały proces, trwał nie więcej niż 15 minut. Podobny przepis możesz znaleźć na kanale Sprint Cooking, skąd pochodzi zdjęcie pączków. Sprawdź, co możesz zrobić z resztek wędlin i sera oraz jak zrobić przepis na mistrzowskie naleśniki .

przesiewanie mąki.jpg
Canva/@Darkkong
Zamiast kupować chleb, piekę go sama w garze. Zawsze się udaje, aromatowi nie sposób się oprzeć
Kupił za 60 zł catering od Gessler. W głowie się nie mieści, co dostał na kolację „Bardzo słabo”
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy