Za tą sałatką przepada cała moja rodzina. Robię ją 3 razy szybciej, niż klasyczną jarzynową
Dobra sałatka skusi każdego. U mnie nie jest to jarzynowa, a mimo wszystko szybko znika z talerza, za każdym razem, gdy ją zrobię. Polecam spróbować, bo zrobicie ją szybko z zaledwie kilku składników. U mnie zawsze znika do ostatniej porcji.
Sałatka jarzynowa nie dla każdego
W moim domu znana wielu smakoszom jarzynowa rzadko się pojawia. Nie lubię żmudnego krojenia warzyw , a większość z nich i tak smakuje nam bardziej w zupach lub na surowo. Jednak nie oznacza to, że nie pojawia się u nas żadna sałatka.
Wszyscy lubimy rarytas z lekkim sosem jogurtowo-majonezowym, do którego przygotowania wykorzystuję niektóre znane z jarzynowej produkty. Kilku jednak w tradycyjnym wyrobie nie znajdziemy, a to one moim zdaniem decydują o znakomitym smaku świątecznej sałatki.
ZOBACZ: Z tą zupą jesienią nie mam nawet kataru. Sekret tkwi w kilku dodatkach
Przepis na sałatkę lepszą niż jarzynowa
Ten specjał zrobicie znacznie szybciej niż klasyczną sałatkę z warzyw po rosole. Będzie też o niebo lżejsza, bo część majonezu zastąpimy jogurtem. To przepis idealny nie tylko od święta, a mało kto odmówi spróbowania.
Składniki:
- 5 dużych jajek
- 1 niewielki por
- 4 średnie ogórki kiszone
- 150 g szynki konserwowej
- 150 g sera goudy
- 150 g kukurydzy z puszki
- 50 g majonezu
- 50 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka musztardy
- sól i pieprz w ilości do smaku
Składników nie potrzeba wiele, a najwięcej czasu zajmuje przygotowanie jajek, które dodać musimy, gdy już ostygną. Niemniej warto się pokusić o zrobienie tej sałatki. Instrukcja pokaże wam, że jest to przysłowiowa bułka z masłem.
Jak zrobić sałatkę świąteczną?
Zaczynam od ugotowania jajek na twardo. Wyjęty z lodówki produkt wkładam do garnka, zalewam zimną wodą i ustawiam na kuchence. Gdy woda zawrze, zmniejszam ogień do niewielkiego i podgrzewam przez 9 minut.
Po tym czasie przelewam jajka zimną wodą. Gdy ostygną, obieram ze skorupki i kroję w kostkę. W czasie, gdy jajka się gotują, kroję ogórki w niewielką kostkę i odsączam je starannie.
Pora dokładnie płuczę, kroję w półtalarki i przelewam wrzątkiem. Kukurydzę odcedzam z zalewy, a ser ścieram na tarce o większych oczkach. Szynkę konserwową kroję w drobną kostkę.
Wszystkie składniki umieszczam w dużej misce i mieszam je. W osobnym naczyniu z majonezu, jogurtu i musztardy przygotowuję sos. Doprawiam go solą oraz pieprzem i dodaję do sałatki.
Jak podawać sałatkę świąteczną?
Każdą sałatkę warto wzbogacić o kromkę chleba, by posiłek sycił dłużej. Warto sięgnąć po pełnoziarniste wypieki z żyta, które są pełne smaku i dobroczynnego błonnika. Do sałatki świątecznej sprawdzi się też chleb z garnka .
Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na sałatki. Spróbujcie koniecznie wyśmienitego greckiego klasyka z serem feta . Być może skusi was także smaczna sałatka warstwowa, czyli gyros .