Ten specyfik zawsze piję profilaktycznie na jesieni. Dzięki temu od lat nie musiałam odwiedzać lekarza
Prosty syrop na odporność sprawi, że jesień i zima nie będą wam się już dłużej kojarzyły z przeziębieniem. Wykonać go można w kilka chwil, a smak pozytywnie zaskakuje. Zerknijcie na przepis i spróbujcie. Jesienne infekcje znikną raz na zawsze.
Imbir wzmacnia odporność
Korzeń kojarzony z ostrymi azjatyckimi potrawami może nam pomóc w uniknięciu choroby. Kłącze wykazuje właściwości rozgrzewające, wykrztuśne i pomaga rozrzedzić wydzielinę zalegająca w drogach oddechowych. Czyni go to idealnym materiałem na prozdrowotne mikstury zwalczające pierwsze objawy przeziębienia.
Po imbir warto sięgać regularnie również, by dostarczyć sobie witaminy C i związków o działaniu przeciwbakteryjnym. Połączony z kilkoma innymi produktami o dobroczynnym wpływie na organizm zdziała cuda. Koniecznie przekonajcie się o tym sami.
ZOBACZ: Z tą zupą jesienią nie mam nawet kataru. Sekret tkwi w kilku dodatkach
Mój dziadek nie robił bigosu w garnku. Jego metoda słynęła w całej rodzinie, w końcu zdobyłam przepisProsty i skuteczny syrop na odporność
Imbir wymieszany z kurkumą, miodem, sokiem z cytryny i odrobiną chili będzie przyjemnie rozgrzewał i łagodził pierwsze objawy przeziębienia. Mikstura droga nie jest, a skutecznie zastąpi gotowe mieszanki z apteki i smakuje lepiej niż niejedna z nich.
Składniki:
- 3 cm korzenia imbiru
- 4 cm korzenia kurkumy
- 2 cm kawałek ostrego chili
- 25 g miodu
- 10 ml soku z cytryny
Lista składników jest krótka, a każdy z nich sam w sobie obfituje w witaminy i minerały. Razem stanowią znakomity syrop na odporność, który, spożywany regularnie, uchroni was przed długim chorowaniem. Koniecznie sprawdźcie, jak go zrobić.
Syrop na odporność robi się sam
Przygotowanie prostej mikstury prozdrowotnej zajmie wam około 5 minut. Musicie tylko obrać imbir oraz kurkumę i rozdrobnić je starannie wraz z papryczką chili bez pestek.
Potem już tylko uzyskaną pastę miesza się z miodem i sokiem cytryny. Dobrym pomysłem będzie skorzystanie z blendera kielichowego i przygotowanie większej ilości syropu na odporność.
Jak podawać syrop z imbirem?
Mieszanka jest dość gęsta, więc należy ją rozcieńczyć niewielką porcją niezbyt ciepłej wody — około 100 ml będzie w sam raz. Podaliśmy proporcje na 1 porcję, ale warto spożywać podwójną dawkę codziennie, by rzeczywiście odczuć jej działanie.
Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na pomocne w walce z przeziębieniem specyfiki. Oprócz syropu na odporność z imbirem warto przygotować sobie od czasu do czasu aromatyczne złote mleko. Dobrym pomysłem na walkę z kaszlem będzie natomiast stosowanie domowego syropu z cebuli.