Smakosze.pl Przepisy Zachwycająca pasta jajeczna z dodatkiem suszonych pomidorów. Ideał do kanapek
canva/Heavenlyphoto, Getty Images

Zachwycająca pasta jajeczna z dodatkiem suszonych pomidorów. Ideał do kanapek

14 kwietnia 2022

Pasta jajeczna jest smacznym i sycącym pomysłem na urozmaicenie kanapek. Do ugotowanych jajek dodajcie suszone pomidory ze słoika, a stanie się niezwykle aromatyczna. Przygotowanie jest proste, a efekt zachwyca. Spróbujcie, a już nigdy nie zrezygnujecie z tego dodatku.

Pasta jajeczna jest tylko jedną — lecz jakże pyszną — możliwością przygotowania jajek. Jeżeli szukacie odmiany, zróbcie ją zamiast jajecznicy czy jajek sadzonych . Także nasyci, a dodatki podkreślą wyjątkowy smak jajek. Kanapek z proponowanym przez nas smarowidłem długo nie zapomnicie. Skusicie się?

Przepis na znakomitą pastę jajeczną z suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 3 jaja

  • pół małego słoika suszonych pomidorów

  • pół niewielkiej czerwonej cebuli

  • 1 łyżka majonezu

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Opcjonalne dodatki:

  • posiekany szczypiorek

  • listki natki pietruszki

  • ziarna czarnuszki

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo, studzimy je i obieramy. Suszone pomidory wydobywamy z zalewy i starannie je odsączamy. Kroimy je na drobniejsze kawałki. Cebulę obieramy i siekamy. Możemy ją sparzyć wrzątkiem, by była łagodniejsza.

W misce umieszczamy posiekane lub rozgniecione widelcem jaja, pomidory oraz cebulę. Dodajemy majonez oraz 2 płaskie łyżki oliwy ze słoika z pomidorami. Mieszamy. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Posypujemy wybranymi dodatkami. Podajemy ze świeżym chlebem.

Wskazówka: jeśli macie pod ręką suszone pomidory bez zalewy, także możecie skorzystać z tego przepisu. Zamoczcie tylko wybrane przez siebie kawałki warzywa w gorącej wodzie przez 10 minut, a na koniec dodajcie oliwę z oliwek. Wodę z moczenia zachowajcie do przygotowania bulionów.

Pasty jajeczne są idealnym dodatkiem do chleba
Pasty jajeczne są idealnym dodatkiem do chleba

Źródło zdjęcia: canva/Tatiana Volgutova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: marlenagotuje

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy