Smakosze.pl Przepisy Zachwycający, bajecznie prosty sernik bez mielenia twarogu
canva/Tanya_F, Getty Images Signature

Zachwycający, bajecznie prosty sernik bez mielenia twarogu

20 stycznia 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Mało kto w ogóle wyobraża sobie, że sernik można przyrządzić bez mielenia sera twarogowego, ponieważ masa byłaby wtedy zbyt zbita. Okazuje się jednak, że istnieje sposób, aby cieszyć się tym ciastem bez pracochłonnej czynności. Potrzebujesz do tego tylko praski do ziemniaków. Przeciśnięcie przez nią sera da podobny efekt, co mielenie.

Sernik w Polsce jest jednym z najważniejszych ciast i bez problemu można kupić je w każdej cukierni i większości sklepów spożywczych. Warto mieć jednak na uwadze, że żaden kupny wypiek nie dorówna w smaku domowemu sernikowi - szczególnie, jeśli zastosujesz się do poniższych porad.

Podczas mieszania składników, nie zapomnij pod żadnym pozorem o dobrym ubiciu białek na sztywną pianę. Bez niej sernik nie będzie puszysty. Dodatkowo taka wpadka zwiększa szansę na opadnięcie ciasta po upieczeniu.

Przepis na sernik bez mielenia

Składniki:

  • 1 opakowanie herbatników

  • 1,75 kg sera twarogowego

  • 8 jajek

  • 4 łyżki cukru waniliowego

  • 2 budynie śmietankowe

  • kostka masła

  • 400 ml mleka

  • 2 szklanki cukru pudru

Masło wyciągnij z lodówki i ogrzej je do temperatury pokojowej. Oddziel żółtka od białek. Miękki tłuszcz utrzyj z cukrem waniliowym, cukrem pudrem i żółtkami na puszystą masę. Ser twarogowy przeciśnij przez praskę do ziemniaków.

2/3 mleka wlej do garnka i podgrzej go. W reszcie płynu rozpuść budynie śmietankowe. Gdy mleko zagotuje się, wlej budyń i mieszaj, aż zgęstnieje. Odstaw do ostudzenia. Schłodzony budyń wraz z serem połącz z resztą ciasta.

Ubij białka na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie połącz ją delikatnie z ciastem. Formę wyłóż papierem do pieczenia, połóż na dnie herbatniki i wylej na nie masę. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza na 60 minut. Ostudź sernik w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się co zrobić, aby móc przedłużyć świeżość ciasta. Ten tekst wyjawia prosty przepis na ekspresowe ciasto bez pieczenia Maxi King.

Sernik

Źródło zdjęcia: canva/Takuya Aono, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy