Żaden colesław, żadne klasyczne surówki. Okrasa podaje schabowe z nietypowo przyrządzoną kapustą
Kapusta do kotletów schabowych pasuje doskonale. Zamiast jednak przygotowywać z niej surówkę, wypróbujcie przepis Karola Okrasy. Nietypowe dodatki nadają warzywu niesamowitego smaku i aromatu.
Pyszna kapusta od Karola Okrasy
Prosta metoda przygotowania kapusty kiszonej do obiadu ze schabowymi sprawdzi się fantastycznie. Karol Okrasa łączy kwaśne warzywo z miodem i cytryna, z której ściera także skórkę. Efekt jest więcej niż pyszny.
Składniki:
- 250 g kapusty kiszonej
- 1 mała cebula
- 1 cytryna
- 50 g miodu
- natka pietruszki
- szczypta pieprzu
- 25 g smalcu
Kilka składników sprawi, że kiszone warzywo nabierze charakteru. Zrobienie go zajmuje dosłownie chwilę. W dalszej części artykułu zdradzamy szczegóły.
Jak zrobić kapustę do kotletów schabowych? Karol Okrasa zna przepis
Zaczynamy od dokładnego odciśnięcia kapusty z soku. Szatkujemy. Na patelni z odrobiną smalcu podsmażamy posiekaną cebulę wraz z miodem. Wrzucamy kapustę.
Doprawiamy ją pieprzem, sokiem z cytryny oraz odrobiną skórki otartej z owocu. Podsmażamy przez kilka minut , po czym dodajemy smalec oraz garść posiekanej natki pietruszki.
Jak podać miodową kapustę kiszoną?
Karol Okrasa serwuje duszone warzywo z prostymi kotletami schabowymi doprawianymi jedynie solą i pieprzem. Możecie też uzupełnić posiłek o ziemniaki z wody lub ulubioną kaszę ugotowaną na sypko.
Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na kapustę. Sprawdźcie jak zrobić pyszne gołąbki z czerwoną soczewicą . Być może skusi was też znakomita kapusta pieczona w pomidorach .
Źródło: kuchnialidla