Smakosze.pl Przepisy Żaden colesław, żadne klasyczne surówki. Okrasa podaje schabowe z nietypowo przyrządzoną kapustą
Screen z filmu na kanale YouTube KuchniaLidla.pl

Żaden colesław, żadne klasyczne surówki. Okrasa podaje schabowe z nietypowo przyrządzoną kapustą

5 września 2023

Kapusta do kotletów schabowych pasuje doskonale. Zamiast jednak przygotowywać z niej surówkę, wypróbujcie przepis Karola Okrasy. Nietypowe dodatki nadają warzywu niesamowitego smaku i aromatu.

Pyszna kapusta od Karola Okrasy

Prosta metoda przygotowania kapusty kiszonej do obiadu ze schabowymi sprawdzi się fantastycznie. Karol Okrasa łączy kwaśne warzywo z miodem i cytryna, z której ściera także skórkę. Efekt jest więcej niż pyszny.

Składniki:

  • 250 g kapusty kiszonej
  • 1 mała cebula
  • 1 cytryna
  • 50 g miodu
  • natka pietruszki
  • szczypta pieprzu
  • 25 g smalcu

Kilka składników sprawi, że kiszone warzywo nabierze charakteru. Zrobienie go zajmuje dosłownie chwilę. W dalszej części artykułu zdradzamy szczegóły.

Zaczynamy od krojenia cebuli i kapusty.jpg
Screen z filmu na kanale  YouTube KuchniaLidla.pl
Szał w Lidlu. Właśnie rzucili luksusowy sprzęt, cena tak niska, że ciężko uwierzyć

Jak zrobić kapustę do kotletów schabowych? Karol Okrasa zna przepis

Zaczynamy od dokładnego odciśnięcia kapusty z soku. Szatkujemy. Na patelni z odrobiną smalcu podsmażamy posiekaną cebulę wraz z miodem. Wrzucamy kapustę.

Doprawiamy ją pieprzem, sokiem z cytryny oraz odrobiną skórki otartej z owocu. Podsmażamy przez kilka minut , po czym dodajemy smalec oraz garść posiekanej natki pietruszki.

Jak podać miodową kapustę kiszoną?

Karol Okrasa serwuje duszone warzywo z prostymi kotletami schabowymi doprawianymi jedynie solą i pieprzem. Możecie też uzupełnić posiłek o ziemniaki z wody lub ulubioną kaszę ugotowaną na sypko.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na kapustę. Sprawdźcie jak zrobić pyszne gołąbki z czerwoną soczewicą . Być może skusi was też znakomita kapusta pieczona w pomidorach .

Okrasa do kapusty dodaje miód.jpg
Screen z filmu na kanale  YouTube KuchniaLidla.pl

Źródło: kuchnialidla

Zalewam nią goździki i odstawiam na 8 minut. Ta herbatka działa niemal cuda, piję ją od lat
Gessler gotuje kopytka inaczej niż większość Polaków. Niebywałe, co wlewa do garnka poza wodą
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy