Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Okrasa przebił wszystkich. Jego patent na kotlety schabowe jest najlepszy z możliwych
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 31.07.2022 12:38

Okrasa przebił wszystkich. Jego patent na kotlety schabowe jest najlepszy z możliwych

Okrasa przebił wszystkich. Jego patent na kotlety schabowe jest najlepszy z możliwych
Screen z filmu pochodzi z kanału KuchniaLidla.pl na YouTube

Kotlety schabowe według przepisu Karola Okrasy to doskonały pomysł na rodzinny obiad. Sekretem soczystych w środku i chrupiących z zewnątrz kotletów jest podwójna panierka. Tak przygotowane kotlety schabowe nie mają sobie równych.

Karol Okrasal dzieli się swoimi przepisami i patentami na klasyczne potrawy w jeszcze lepszym wydaniu. Kotlety schabowe przygotowane według jego receptury smakują rewelacyjnie i są o wiele smaczniejsze od tradycyjnych.

Okrasa panieruje kotlety kolejno w mące krupczatce, rozmąconych jajkach, bułce tartej i ponownie w jajkach i bułce. Tak przygotowana panierka jest gruba, smaczna, chrupiąca, a same kotlety są niezwykle soczyste w środku. Okrasa doprawia mięso wyłącznie solą i pieprzem, inne przyprawy są zbędne.

Kotlety schabowe Okrasa smaży na smalcu, możemy wykorzystać również masło klarowane, które także dodaje wspaniałego smaku i aromatu. Kotlety smażymy na średnim ogniu po 3- 4 minuty na stronę, na złoty kolor, następnie podajemy je z ulubionymi dodatkami, polecam kapustę zasmażaną z kminkiem.

Przepis Karola Okrasy na najsmaczniejsze kotlety schabowe. Sekretem jest panierka

Składniki:

  • 500 g schabu bez kości

  • 2 jajka

  • 3 łyżki mąki krupczatki

  • 200 g bułki tartej

  • sól, pieprz

  • smalec lub masło klarowane do smażenia

Jak zrobić najlepsze kotlety schabowe? Będą soczyste i pełne smaku

Mięso pokrój i rozbij tłuczkiem na cienkie kotlety, każdy kotlet oprósz solą, pieprzem i odstaw na kilka minut. Kotlety panieruj kolejno w mące krupczatce, jajkach, bułce tartej i ponownie w jajkach i bułce tartej.

Tak przygotowane kotlety smaż na rozgrzanym smalcu lub maśle klarowanym na średnim ogniu do uzyskania złotego koloru i chrupiącej, grubej panierki. Kotlety schabowe podaj z kapustą zasmażaną z kminkiem lub kiszonym ogórkiem, smacznego.

Kotlet schabowy przepisu Karola Okrasy
Screen z filmu pochodzi z kanału KuchniaLidla.pl na YouTube

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: KuchniaLidla.pl na YouTube