Smakosze.pl
Okrasa przebił wszystkich. Jego patent na kotlety schabowe jest najlepszy z możliwych

Screen z filmu pochodzi z kanału KuchniaLidla.pl na YouTube

Okrasa przebił wszystkich. Jego patent na kotlety schabowe jest najlepszy z możliwych

31 Lipca 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Kotlety schabowe według przepisu Karola Okrasy to doskonały pomysł na rodzinny obiad. Sekretem soczystych w środku i chrupiących z zewnątrz kotletów jest podwójna panierka. Tak przygotowane kotlety schabowe nie mają sobie równych.

Karol Okrasal dzieli się swoimi przepisami i patentami na klasyczne potrawy w jeszcze lepszym wydaniu. Kotlety schabowe przygotowane według jego receptury smakują rewelacyjnie i są o wiele smaczniejsze od tradycyjnych.

Przepis na jajka sadzone inaczej

Jajka sadzone w grzance. Sprytny patent na przepyszne śniadanie

CZYTAJ DALEJ

Okrasa panieruje kotlety kolejno w mące krupczatce, rozmąconych jajkach, bułce tartej i ponownie w jajkach i bułce. Tak przygotowana panierka jest gruba, smaczna, chrupiąca, a same kotlety są niezwykle soczyste w środku. Okrasa doprawia mięso wyłącznie solą i pieprzem, inne przyprawy są zbędne.

Kotlety schabowe Okrasa smaży na smalcu, możemy wykorzystać również masło klarowane, które także dodaje wspaniałego smaku i aromatu. Kotlety smażymy na średnim ogniu po 3- 4 minuty na stronę, na złoty kolor, następnie podajemy je z ulubionymi dodatkami, polecam kapustę zasmażaną z kminkiem.

Przepis Karola Okrasy na najsmaczniejsze kotlety schabowe. Sekretem jest panierka

Składniki:

  • 500 g schabu bez kości

  • 2 jajka

  • 3 łyżki mąki krupczatki

  • 200 g bułki tartej

  • sól, pieprz

  • smalec lub masło klarowane do smażenia

Jak zrobić najlepsze kotlety schabowe? Będą soczyste i pełne smaku

Mięso pokrój i rozbij tłuczkiem na cienkie kotlety, każdy kotlet oprósz solą, pieprzem i odstaw na kilka minut. Kotlety panieruj kolejno w mące krupczatce, jajkach, bułce tartej i ponownie w jajkach i bułce tartej.

Tak przygotowane kotlety smaż na rozgrzanym smalcu lub maśle klarowanym na średnim ogniu do uzyskania złotego koloru i chrupiącej, grubej panierki. Kotlety schabowe podaj z kapustą zasmażaną z kminkiem lub kiszonym ogórkiem, smacznego.

Kotlet schabowy przepisu Karola Okrasy

Screen z filmu pochodzi z kanału KuchniaLidla.pl na YouTube

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: KuchniaLidla.pl na YouTube

Magdalena PataczAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

sernik chmurka

Przepisy

Marzy Ci się sernik puszysty jak chmurka? Wystarczy 1 sprytny patent. Nigdy nie zrobisz inaczej

Czytaj więcej >

Przepisy

Zostało Ci mięso i warzywa po rosole? Zrobisz z nich nie lada specjał. Domownicy zaniemówią z wrażenia

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Babcia Jadzia zawsze miesza mleko z 1 produktem. Dzięki temu jej racuchy są cudownie delikatne

Czytaj więcej >

Przepisy

Rozgrzewająca konfitura z pigwy. Bezcenne wsparcie na jesienne chłody

Czytaj więcej >
pumkin latte

Przepisy

Jak zrobić domowe pumkin spice latte? Zdradzamy recepture

Czytaj więcej >

Przepisy

Nie do wiary, z czym Lewandowska łączy kiszone buraki. Takiego miksu nikt się nie spodziewa

Czytaj więcej >