Okrasa przebił wszystkich. Jego patent na kotlety schabowe jest najlepszy z możliwych
![Okrasa przebił wszystkich. Jego patent na kotlety schabowe jest najlepszy z możliwych](https://images.iberion.media/images/1920/4jf9f59_J8_L_Ke_Xb_Zun_OM_0te_Okrasa_przebil_wszystkich_Jego_patent_na_kotlety_schabowe_jest_najlepszy_z_mozliwych_ccf0e8b15f.jpg)
Kotlety schabowe według przepisu Karola Okrasy to doskonały pomysł na rodzinny obiad. Sekretem soczystych w środku i chrupiących z zewnątrz kotletów jest podwójna panierka. Tak przygotowane kotlety schabowe nie mają sobie równych.
Karol Okrasal dzieli się swoimi przepisami i patentami na klasyczne potrawy w jeszcze lepszym wydaniu. Kotlety schabowe przygotowane według jego receptury smakują rewelacyjnie i są o wiele smaczniejsze od tradycyjnych.
Okrasa panieruje kotlety kolejno w mące krupczatce, rozmąconych jajkach, bułce tartej i ponownie w jajkach i bułce. Tak przygotowana panierka jest gruba, smaczna, chrupiąca, a same kotlety są niezwykle soczyste w środku. Okrasa doprawia mięso wyłącznie solą i pieprzem, inne przyprawy są zbędne.
Kotlety schabowe Okrasa smaży na smalcu, możemy wykorzystać również masło klarowane, które także dodaje wspaniałego smaku i aromatu. Kotlety smażymy na średnim ogniu po 3- 4 minuty na stronę, na złoty kolor, następnie podajemy je z ulubionymi dodatkami, polecam kapustę zasmażaną z kminkiem.
Przepis Karola Okrasy na najsmaczniejsze kotlety schabowe. Sekretem jest panierka
Składniki:
500 g schabu bez kości
2 jajka
3 łyżki mąki krupczatki
200 g bułki tartej
sól, pieprz
smalec lub masło klarowane do smażenia
Jak zrobić najlepsze kotlety schabowe? Będą soczyste i pełne smaku
Mięso pokrój i rozbij tłuczkiem na cienkie kotlety, każdy kotlet oprósz solą, pieprzem i odstaw na kilka minut. Kotlety panieruj kolejno w mące krupczatce, jajkach, bułce tartej i ponownie w jajkach i bułce tartej.
Tak przygotowane kotlety smaż na rozgrzanym smalcu lub maśle klarowanym na średnim ogniu do uzyskania złotego koloru i chrupiącej, grubej panierki. Kotlety schabowe podaj z kapustą zasmażaną z kminkiem lub kiszonym ogórkiem, smacznego.
![Kotlet schabowy przepisu Karola Okrasy](http://images.ctfassets.net/jpo18ojnqq5r/5yG2vACbjPxPyIfk4GDqG5/a9ccffdca36a4ccad21c3bbe2acea7f1/Kotlet_schabowy_przepisu_Karola_Okrasy.jpg)
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Sycące i ekspresowe kotlety leniwe z piekarnika przyciągają same pochwały. Prościej się nie da
Prosty i efektowny pomysł na pieczarki z patelni. Wychodzą aromatyczne i chrupiące
Dlaczego warto dodać sok z cytryny podczas gotowania kalafiora? Korzyści są ogromne
Źródło: KuchniaLidla.pl na YouTube
![kotlety bez mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_bez_miesa_2_0f085e454d.jpg)
![pasztet Strzelczyka](https://images.iberion.media/images/origin/pasztet1_8c33e4279b.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![ogórki po koreańsku](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_korea_703d720dc1.jpg)
![schabowy](https://images.iberion.media/images/origin/smazony_kotlet_d98c71b468.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![polędwica holenderska](https://images.iberion.media/images/origin/lekki_obiad_eed57d8c3e.jpg)
![makaron na patelni](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_d86408a88d.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja1_6ec104e99f.jpg)
![Ania Starmach](https://images.iberion.media/images/origin/warzywa_4825f6867e.jpg)
![zapiekany kalafior](https://images.iberion.media/images/origin/kalafior1_ce91557fb0.jpg)
![tarcie warzyw na placki](https://images.iberion.media/images/origin/tarcie_warzyw_na_placki_35839702c3.jpg)
![masa na kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/masa_mielone_842fc9917d.jpg)
![schab na cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/schab_d2800e626f.jpg)
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![sałatka z ogórków z gyros](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_gyros_f645b2529d.jpg)
![gotowanie kalarepy](https://images.iberion.media/images/origin/kalarepa1_830ba7c7e1.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![ogórki w zalewie](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_de2f9dd432.jpg)
![gołąbki](https://images.iberion.media/images/origin/golabki_82fc7b03a7.jpg)
![faszerowany mięsem ziemniak](https://images.iberion.media/images/origin/ziemniaki_faszerowane_0597d12534.jpg)
![krojenie kurczaka](https://images.iberion.media/images/origin/kurczak1_47248bcaf9.jpg)
![ketchup](https://images.iberion.media/images/origin/ketchup_z_cukinii_9660106c36.jpg)
![Edward Miszczak, Taniec z Gwiazdami](https://images.iberion.media/images/origin/taniec_z_gwiazdami_1_58fdf844cd.jpg)
![wjechał samochodem do Doliny Chochołowskiej](https://images.iberion.media/images/origin/wjechal_samochodem_do_Doliny_Chocholowskiej_421b130a35.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Ewa Sałacka](https://images.iberion.media/images/origin/Ewa_Salacka_zmarla_po_uzadleniu_osy_3118326349.jpg)
![TGV](https://images.iberion.media/images/origin/111_66bf0dc1b2.jpg)
![SearchGPT](https://images.iberion.media/images/origin/Search_GPT_2_fot_screen_Open_Ai_Beata_Zawadzka_EN_93670a16d3.png)
![Wojsko](https://images.iberion.media/images/origin/wojsko_fot_MON_adam_burakowski_EN_fa305a8fcb.png)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![Owoce i warzywa](https://images.iberion.media/images/origin/Owoce_i_warzywa_be0d30aa9b.jpg)
![Doda, Dariusz Pachut](https://images.iberion.media/images/origin/KA_Pi_F_2601878085.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)