Smakosze.pl

Screen z filmu pochodzi z kanału KuchniaLidla.pl na YouTube

Okrasa przebił wszystkich. Jego patent na kotlety schabowe jest najlepszy z możliwych

31 Lipca 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Kotlety schabowe według przepisu Karola Okrasy to doskonały pomysł na rodzinny obiad. Sekretem soczystych w środku i chrupiących z zewnątrz kotletów jest podwójna panierka. Tak przygotowane kotlety schabowe nie mają sobie równych.

Karol Okrasal dzieli się swoimi przepisami i patentami na klasyczne potrawy w jeszcze lepszym wydaniu. Kotlety schabowe przygotowane według jego receptury smakują rewelacyjnie i są o wiele smaczniejsze od tradycyjnych.

Okrasa panieruje kotlety kolejno w mące krupczatce, rozmąconych jajkach, bułce tartej i ponownie w jajkach i bułce. Tak przygotowana panierka jest gruba, smaczna, chrupiąca, a same kotlety są niezwykle soczyste w środku. Okrasa doprawia mięso wyłącznie solą i pieprzem, inne przyprawy są zbędne.

Kotlety schabowe Okrasa smaży na smalcu, możemy wykorzystać również masło klarowane, które także dodaje wspaniałego smaku i aromatu. Kotlety smażymy na średnim ogniu po 3- 4 minuty na stronę, na złoty kolor, następnie podajemy je z ulubionymi dodatkami, polecam kapustę zasmażaną z kminkiem.

Przepis Karola Okrasy na najsmaczniejsze kotlety schabowe. Sekretem jest panierka

Składniki:
  • 500 g schabu bez kości

  • 2 jajka

  • 3 łyżki mąki krupczatki

  • 200 g bułki tartej

  • sól, pieprz

  • smalec lub masło klarowane do smażenia

Jak zrobić najlepsze kotlety schabowe? Będą soczyste i pełne smaku

Mięso pokrój i rozbij tłuczkiem na cienkie kotlety, każdy kotlet oprósz solą, pieprzem i odstaw na kilka minut. Kotlety panieruj kolejno w mące krupczatce, jajkach, bułce tartej i ponownie w jajkach i bułce tartej.

Tak przygotowane kotlety smaż na rozgrzanym smalcu lub maśle klarowanym na średnim ogniu do uzyskania złotego koloru i chrupiącej, grubej panierki. Kotlety schabowe podaj z kapustą zasmażaną z kminkiem lub kiszonym ogórkiem , smacznego.

Kotlet schabowy przepisu Karola Okrasy
Screen z filmu pochodzi z kanału KuchniaLidla.pl na YouTube

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: KuchniaLidla.pl na YouTube

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Obok mleka wlej do naleśników złocisty płyn. Wyjdą lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, co Rozenek wrzuca do rosołu. Ten patent zachwalają szefowie kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o mizerii z ogórków. Teraz kucharki robią ją z innego warzywa
Czytaj więcej >

Przepisy

Nadziej nim pstrągi i połóż na ruszcie. Nie jadłeś lepszego dania z grilla
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie uwierzysz, co Wachowicz dodaje do rosołu. Istna wiosna na talerzu
Czytaj więcej >

Przepisy

Sałatka ziemniaczana Strzelczyka robi wrażenie. To prawdziwa bomba witaminowa
Czytaj więcej >
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]